Anyż gwiazdkowy

Anyż gwiazdkowy 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Anyż Gwiazdkowy

Anyż gwiazdkowy jest owocem drzewa zimozielonego, pochodzi z Chin. Owoce tego drzewka to ośmioramienne aromatyczne gwiazdki królują nie tylko w kuchni, mają też zastosowanie medyczne.
Anyż jest znany od wieków w Indiach i Chinach - jest między innymi składnikiem chińskiej przyprawy pięć smaków. Do Europy trafił stosunkowo niedawno – około 350 lat temu.

Smak i zapach 

Słodkawo korzenny, z aromatem lukrecji, wyrazisty aromat doskonały do dań orientalnych, marynat i deserów.

Właściwości medyczne

Anyż gwiazdkowy jest między innymi w lekach przeciwkaszlowych.

Pomaga w trawieniu, działa rozkurczowo i przyspiesza przemianę materii.

Chińczycy żują wierzchołki gwiazdek anyżu, żeby mieć świeży oddech.

Warto dodać kilka gwiazdek do ciepłej kąpieli – znakomicie odpręża i redukuje uczucie zmęczenia.

Mimo wielu pozytywnych właściwości anyżu – nie należy z nim przesadzać – nadmiar może uszkodzić nerki.

Zastosowania kulinarne:

Anyż jest obecny w potrawach kuchni chińskiej, hinduskiej i wietnamskiej. Doskonale pasuje do drobiu i wieprzowiny – nieodłączny towarzysz wietnamskiej zupy PHO – nadaje doskonały smak długo gotowanej wołowinie. Dodawany jest też do deserów, pierników i aromatyzowania nalewek, ponczu czy grzanego wina. Anyż gwiazdkowy doskonale pasuje do marynowanej dyni i kaczki po chińsku. Warto dorzucić jedną gwiazdkę anyżu do gotowanie czerwonej kapusty – doskonale podkreśli jej smak. Jeśli walczycie z niestrawnością zaparzcie sobie herbatę z gwiazdką anyżu – złagodzi dolegliwości i ożywi smak.

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top