Baba Ghanoush – pyszna pasta z bakłażana

Czas przygotowania:

5 min.

Czas gotowania:

40 min.

Łączny czas:

45 min.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Bliskowschodnia

Baba Ghanoush czyli delikatna pasta z miąższu grillowanego bakłażana z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Ja dodaję jeszcze sok z cytryny, czosnek i kumin. Pasta ta idealnie nadaje się do podjadania z plackami tortilla lub z warzywami pokrojonymi w słupki. Możecie sami upiec bakłażana w piekarniku lub na grillu, oszczędza to czas i naczynia, ma doskonały aromaty lekko wędzonego dymu: grillowany miąższ bakłażana

Baba Ghanoush – składniki:

  • miąższ jednego grillowanego bakłażana
  • 2-3 łyżeczki tahini
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta mielonego kuminu
  • duży wyciśnięty ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • posiekana natka pietruszki lub/i kolendry

Baba Ghanoush – przepis:

  1. Bakłażana należy dokładnie umyć i grilować w całości lub piec w piekarniku około 20-40 minut, aż miąższ bakłażana będzie miękki.
  2. Można też użyć gotowego miąższu z bakłażana.
  3. Bakłażana miksujemy dokładnie z pozostałymi składnikami w blenderze lub robocie kuchennym. Musimy uzyskać delikatną masę, dobrze wymieszaną ale z wciąż wyczuwalnymi kawałkami bakłażana.
  4. Przybieramy posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Można również delikatnie posypać mieloną papryką słodką lub chilli.

Doskonale smakuje z podpieczonymi plackami typu tortilla turecka.

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *