Baba Ganoush
Baba Ganoush czyli delikatna pasta z miąższu grillowanego bakłażana z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Ja dodaję jeszcze sok z cytryny, czosnek i kumin. Pasta ta idealnie nadaje się do podjadania z plackami tortilla lub z warzywami pokrojonymi w słupki. Możecie sami upiec bakłażana w piekarniku lub na grillu – ja odkryłam cudowny gotowiec w http://smakiturcji.pl/ - oszczędza czas i naczynia, ma doskonały aromaty lekko wędzonego dymu: grillowany miąższ bakłażana
Baba Ganoush składniki:
miąższ jednego grillowanego bakłażana
2-3 łyżeczki tahini
2-3 łyżeczki soku z cytryny
szczypta mielonego kuminu
duży wyciśnięty ząbek czosnku
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek
posiekana natka pietruszki lub/i kolendry
Baba Ganoush przepis:
Bakłażana należy dokładnie umyć i grilować w całości lub piec w piekarniku około 20-40 minut, aż miąższ bakłażana będzie miękki.
Można też użyć gotowego miąższu z bakłażana.
Bakłażana miksujemy dokładnie z pozostałymi składnikami w blenderze lub robocie kuchennym. Musimy uzyskać delikatną masę, dobrze wymieszaną ale z wciąż wyczuwalnymi kawałkami bakłażana.
Przybieramy posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Można również delikatnie posypać mieloną papryką słodką lub chilli.
Doskonale smakuje z podpieczonymi plackami tortilla turecka