Baba Ganoush

Baba Ganoush 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Baba Ganoush

Baba Ganoush czyli delikatna pasta z miąższu grillowanego bakłażana z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Ja dodaję jeszcze sok z cytryny, czosnek i kumin. Pasta ta idealnie nadaje się do podjadania z plackami tortilla lub z warzywami pokrojonymi w słupki. Możecie sami upiec bakłażana w piekarniku lub na grillu – ja odkryłam cudowny gotowiec w http://smakiturcji.pl/ - oszczędza czas i naczynia, ma doskonały aromaty lekko wędzonego dymu: grillowany miąższ bakłażana

Baba Ganoush składniki:

miąższ jednego grillowanego bakłażana

2-3 łyżeczki tahini

2-3 łyżeczki soku z cytryny

szczypta mielonego kuminu

duży wyciśnięty ząbek czosnku

szczypta soli

łyżka oliwy z oliwek

posiekana natka pietruszki lub/i kolendry

Baba Ganoush przepis:

Bakłażana należy dokładnie umyć i grilować w całości lub piec w piekarniku około 20-40 minut, aż miąższ bakłażana będzie miękki.

Można też użyć gotowego miąższu z bakłażana.

Bakłażana miksujemy dokładnie z pozostałymi składnikami w blenderze lub robocie kuchennym. Musimy uzyskać delikatną masę, dobrze wymieszaną ale z wciąż wyczuwalnymi kawałkami bakłażana.

Przybieramy posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Można również delikatnie posypać mieloną papryką słodką lub chilli.

Doskonale smakuje z podpieczonymi plackami tortilla turecka

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top