Babka wielkanocna

Babka wielkanocna 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna wilgotna, puszysta i lekka. Drożdżowa baba nie ma sobie równych. Jeśli chcecie, żeby baba była bardzo wilgotna możecie zamiast mleka użyć zmielonego twarogu do sernika, a zamiast drożdży użyjcie łyżeczkę proszku do pieczenia – uzyskacie serową, mokrą babę wielkanocną. Poniższy przepis jest na tradycyjną drożdżową, wielkanocną babkę.

Babka wielkanocna składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

4 dag drożdży świeżych lub 15 gramów suszonych /do baby serowej dodać łyżeczkę proszku do pieczenia/

1 jajko

4 żółtka

pół szklanki cukru

filiżanka mleka (około 150 ml) – /do baby serowej dodać białego sera zamiast mleka/

100 g roztopionego masła

szczypta soli

garść rodzynek

Babka wielkanocna przepis przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży roztopcie je najpierw z cukrem. Składniki wsypać do dużego pojemnika dodać mleko, żółtka i jedno jajko oraz roztopione masło.

Całość wymieszać robotem kuchennym lub ręcznie – pamiętajcie im dłużej wyrabiacie drożdżowe ciasto tym bardziej puszyste i lekkie się staje – ot cały sekret pysznej drożdżowej baby.

Następnie jeśli lubicie dodajcie rodzynki, wymieszajcie całość i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce – przykryte ściereczką na około 40 minut – aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wyspanej bułką tartą. Ciasto powinno wypełniać foremkę do połowy wysokości. Należy odstawić ciasto na 20 minut, aż znów podrośnie w spokoju.

Piec w temperaturze 170ºC około 35 minut – proponuję test drewnianym patyczkiem – jeśli będzie suchy ciasto jest już dobre. Wyjąć z formy dopiero po przestygnięciu.

Jeśli robicie serową babę należy piec ją około godziny w 180 stopniach.

Babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Małgorzata Korniluk

    Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki , uwielbiam jej smak , z pewnością wypróbuję przepis :)

  • http://blog-prawny.blogspot.com Izabela

    Super przepis, dodałabym więcej bakalii :)

  • http://Website Dorota Kosowska

    Pamiętam smak i zapach takiej babki jeszcze z domu rodzinnego. Kiedy pojawiała na stole znikała natychmiast. Muszę wypróbować ten przepis.

Komentarze

komentarze

Back to Top