Babka ziemniaczana przepis

Babka ziemniaczana przepis 4.67/5 (93.33%) 3 głos[ów]

Babka ziemniaczana przepis

Babka ziemniaczana to proste, ziemniaczane danie pochodzące z kresów wschodnich. Jest kilka szkół pieczenia babki – ja podaje jeden z bardziej tradycyjnych przepisów. Moja babka ziemniaczana jest bezglutenowa i bardzo wilgotna i delikatna – idealna do odsmażania na patelni, również następnego dnia.

Pierwsze skrzypce grają oczywiście ziemniaki, ale nie żałujcie smażonej cebuli, kawałków boczku i solidnej porcji soli i pieprzu.

Babka ziemniaczana składniki:

1,5 kg ziemniaków

skrobia pozostała po odciskaniu startych ziemniaków na sitku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

1 duża cebula podpieczona

100 gramów cienko posiekanego boczku wędzonego + 2 plastry na wierzch

1,5 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

Babka ziemniaczana przepis:

Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na miazgę – czyli na tarce do ziemniaków lub używając malaksera z taką nasadką. Następnie ziemniaczaną masę przełożyć na sitko i poczekać, aż cała woda i skrobia opadną do miski (nie wylewać wody do zlewu – musimy odzyskać skrobię ziemniaczaną).

Podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę. Boczek pokroić w drobną kostkę.

Odciśniętą masę ziemniaczaną przełożyć do miski, wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i skrobią, która osadziła się na dnie wody po odciskaniu ziemniaków. Dodać do masy sól, pieprz, podsmażoną cebulę i boczek.

Całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam zwykłej keksówki). Piec w 180 stopniach około 1 godziny i 10 minut – patyczek powinien być suchy, a babka z góry złocista. W zależności od mocy piekarnika i głębokości foremki cała procedura pieczenia może trwać do 1,5 godziny.

20 minut przed końcem pieczenia przykrywam babkę plastrami boczku, które pięknie się zrumienią i dodatkowo nasączą babkę aromatem wędzonki.

Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu lub jako danie główne z dodatkiem kwaśnej śmietany i szczypiorku.

Na drugi dzień (oczywiście jeśli coś Wam zostanie) można odsmażyć babkę ziemniaczaną pokrojoną w plastry na patelni – będzie jeszcze lepsza.

odsmażana babka ziemniaczana

Share Button

Kategorie przepisu:

  • gin

    Mmm, taka babka musi smakować wybornie :)

  • Kasienka

    Taka właśnie babka ziemniaczana jest tradycyjna – w babce nie może być zwykłej mąki czyli glutenu, wystarczy jak tutaj kilka łyżek mąki ziemniaczanej, a jeśli ziemniaki są odpowiednie, nawet bez niej może się udać.

Komentarze

komentarze

Back to Top