Babka ziemniaczana przepis
Babka ziemniaczana to proste, ziemniaczane danie pochodzące z kresów wschodnich. Jest kilka szkół pieczenia babki – ja podaje jeden z bardziej tradycyjnych przepisów. Moja babka ziemniaczana jest bezglutenowa i bardzo wilgotna i delikatna – idealna do odsmażania na patelni, również następnego dnia.
Pierwsze skrzypce grają oczywiście ziemniaki, ale nie żałujcie smażonej cebuli, kawałków boczku i solidnej porcji soli i pieprzu.
Babka ziemniaczana składniki:
1,5 kg ziemniaków
skrobia pozostała po odciskaniu startych ziemniaków na sitku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 duża cebula podpieczona
100 gramów cienko posiekanego boczku wędzonego + 2 plastry na wierzch
1,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
Babka ziemniaczana przepis:
Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na miazgę – czyli na tarce do ziemniaków lub używając malaksera z taką nasadką. Następnie ziemniaczaną masę przełożyć na sitko i poczekać, aż cała woda i skrobia opadną do miski (nie wylewać wody do zlewu – musimy odzyskać skrobię ziemniaczaną).
Podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę. Boczek pokroić w drobną kostkę.
Odciśniętą masę ziemniaczaną przełożyć do miski, wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i skrobią, która osadziła się na dnie wody po odciskaniu ziemniaków. Dodać do masy sól, pieprz, podsmażoną cebulę i boczek.
Całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam zwykłej keksówki). Piec w 180 stopniach około 1 godziny i 10 minut – patyczek powinien być suchy, a babka z góry złocista. W zależności od mocy piekarnika i głębokości foremki cała procedura pieczenia może trwać do 1,5 godziny.
20 minut przed końcem pieczenia przykrywam babkę plastrami boczku, które pięknie się zrumienią i dodatkowo nasączą babkę aromatem wędzonki.
Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu lub jako danie główne z dodatkiem kwaśnej śmietany i szczypiorku.
Na drugi dzień (oczywiście jeśli coś Wam zostanie) można odsmażyć babkę ziemniaczaną pokrojoną w plastry na patelni – będzie jeszcze lepsza.