Bacalhau

Bacalhau 4.00/5 (80.00%) 2 głos[ów]

Bacalhau

Portugalska zapiekanka  Bacalhau z dorszem w roli głównej. Najlepiej mieć suszonego dorsza, następnie należy wymoczyć mięso przez całą noc w wodzie. Później wystarczy już tylko podgotować dorsza w mleku i dodać do bardzo prostej ziemniaczanej zapiekanki z cebulą, śmietaną i odrobiną parmezanu.

Uwielbiam proste dania, które są jednocześnie oryginalne i smakują zupełnie inaczej niż do tego przywykliśmy.

Jeśli nie zdobędzie suszonego dorsza – użyjcie zwykłego – też będzie smacznie i zdrowo – tylko nie żałujcie soli.

Bacalhau składniki:

400 gramów suszonego dorsza (ewentualnie świeżego lub mrożonego)

2 cebule

1 ząbek czosnku

6 średnich ziemniaków

1 marchew

1,5 szklanki mleka – do podgotowania ryby

pół szklanki słodkiej śmietanki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

odrobina oleju do smażenia

tarty parmezan do posypania zapiekanki

Bacalhau przepis:

Dorsza rozmrozić jeśli oczywiście był mrożony ;) Ja zostawiam mięso na całą noc w lodówce – dzięki temu powoli się odmraża zachowując doskonałą konsystencję. Suszonego namoczyć na całą noc w wodzie – należy kilka razy go przepłukać, a najlepiej zmienić wodę.

Następnie mięso ryby gotować 15 minut w mleku.

W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić je na kilkumilimetrowe plastry. Podgotować w lekko osolonej wodzie.

Cebulę podsmażyć na oleju z jednym ząbkiem czosnku. Na patelnię przełożyć pokrojonego w kostkę dorsza – najlepiej delikatnie powybierać wcześniej ości.

Po 5 minutach smażenia dodać na patelnie ziemniaki i pokrojoną w cienkie słupki marchew. Wymieszać całość, następnie podlać polową szklanki mleka i śmietanką.

Doprawić solidnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość posypać cienką warstwą parmezanu.

Piec w otwartym naczyniu żaroodpornym około 40 minut.

bacalhau

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://www.mniam-mniam.blog.pl iza

    wygląda bardzo smakowicie

Komentarze

komentarze

Back to Top