Bakłażan zapiekany

Bakłażan zapiekany 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Bakłażan zapiekany

Bakłażan zapiekany to świetna przekąska, którą przygotujecie w mniej niż pół godziny. Bakłażan z pomidorami i serem mozzarella to idealna przystawka lub przekąska na letni, ciepły dzień. Aby podkreślić smak warzyw i sera dodaję kilka listków bazylii – dzięki temu danie pachnie jak wieczór spędzony na tarasie w Rzymie.

Oczywiście jak zwykle (może ja mam obsesję?) trzeba warzywa podsmażyć przed zapiekaniem – pomidor stanie się słodszy, a bakłażan zmięknie i da się go złożyć na pół – tworząc smakowitą łódeczkę. Mozzarella spoi całość.

Bakłażan zapiekany składniki:

1 spory bakłażan (pocięty w plastry wzdłuż)

2 pomidory

kulka sera mozzarella

sól, pieprz, zioła prowansalskie

oliwa

garść liści świeżej bazylii.

Bakłażan zapiekany przepis przygotowanie:

Bakłażana umyć i pokroić w plastry grubości 0,5-1 cm wzdłuż. Oprószyć solą i opłukać pod zimną wodą.

Pomidora i mozzarellę pokroić w dość grube plastry.

Warzywa przyprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.

Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i podsmażyć bakłażana, aż lekko zmięknie (da się go składać, pomidory smażyć do lekkiego ich zrumienienia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozłożyć bakłażanowe łódeczki: bakłażan, pomidor, mozzarella i liść bazylii, następnie domknąć zawiniątka górną częścią bakłażana i spiąć wykałaczką.

Piec około 10-15 minut, do momentu, w którym ser zmięknie i połączy wszystkie smaki.

Podawać ze świeżymi liśćmi bazylii.

Inne doskonałe danie na lato: cukinia faszerowana mięsem mielonym.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top