Barszcz biały

Barszcz biały 4.25/5 (85.00%) 4 głos[ów]

Barszcz biały

Barszcz biały to delikatna wielkanocna zupa gotowana na zakwasie z mąki pszennej razowej. Ja nie mam predyspozycji do hodowania zakwasu dlatego używam sprawdzonego zakwasu z butelki. Uwielbiam biały barszcz z zuszonymi grzybami, które czynią go niesamowitym.

Barszcz biały składniki:

Składniki na około 3-4 litry zupy

Świeże chude żeberka wieprzowe – 500-600 gramów

2-3 kiełbasy białe

włoszczyzna

5-6 suszonych grzybów np. czarnych łepków czyli podgrzybków

2-3 ząbki czosnku

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach (wszystkiego po 4-6 sztuk)

sól

majeranek

gęsta śmietana 18% – 200 ml

kilka łyżek chrzanu do smaku

barszcz biały w butelce – 2 -3 sztuki

ugotowane na pół twardo jajka

gotowane ziemniaki

Barszcz biały przepis:

Do dużego garnka wrzucamy umyte żeberka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po 3-5 minutach gotowania wylewamy wodę, myjemy żeberka, jeszcze raz zalewamy czystą wodą, zagotowujemy i zmniejszamy ogień, tak żeby wywar gotował się na wolnym ogniu.

W osobnej misce zalewamy gorącą wodą suszone grzyby (100 ml wody) i odstawiamy do namoczenia się na 10-15 minut.

Dodajemy do wywaru umytą i obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach, namoczone grzyby z wodą oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu przez 50-60 minut. Następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy kolejne 20 minut.

Białą kiełbasę i żeberka wyjmujemy z wywaru i odstawiamy do wystygnięcia.

Z wywaru wyjmujemy również warzywa – możemy je użyć do innego dania, nie będziemy już ich potrzebować do zupy.

Do zupy wlewamy zakwas na barszcz biały i zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Doprawiamy zupę majerankiem, pieprzem mielonym, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku.

Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy chrzanem. Podajemy z ugotowanymi na pół twardo jajkami i gotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę.

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Marzena

    Mmm… same pyszności… przepis bajka

Komentarze

komentarze

Back to Top