Prawdziwy barszcz ukraiński

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Barszcz ukraiński to wspaniała, delikatna zupa o głębokim aromacie. Z włoszczyzną, burakami, fasolą i kapustą tworzą wspaniałą kompozycję – dopełnia go smak mięsa i odrobina śmietany. Robiliśmy barszcz pierwszy raz tydzień temu – wyszedł doskonale – zamierzamy powtórzyć ten sukces niebawem.

Prawdziwy barszcz ukraiński – składniki

Składniki na mięsny wywar bulion przepis:

  • dwie ćwiartki z kurczaka
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • Składniki dodawane do wywaru:
  • fasola biały jaś – jedna puszka lub 15 dkg suchej namoczonej przez całą noc
  • 3 średnie czerwone buraki
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia buraków
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%- 100-150 ml
barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis

  1. Przygotować wywar mięsny: do zimnej wody włożyć kawałki kurczaka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gdy mięso zmięknie posolić. Jeśli nie macie czasu możecie zrobić wywar na kostkach rosołowych – ale uprzedzam to nie będzie to samo.
  2. Wszystkie warzywa (marchew, seler, pietruszka, seler, ziemniaki) pokroić w kostkę (ziemniaki w trochę większą kostkę), następnie kapustę pokroić w paski. Dodać warzywa i kilka ząbków czosnku do wywaru i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  3. Buraki należy umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Następnie podsmażyć 5 minut na oliwie z oliwek i dodać do wywaru.
  4. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć do miękkości na oliwie i również dodać do wywaru.
  5. Na koniec dodać fasolę z puszki i pogotować całość jeszcze 5 minut. Jeśli używacie suszonej fasoli – pamiętajcie o tym, żeby namoczyć ją i pogotować co najmniej 3 godziny – dodajcie tylko dobrze ugotowaną fasolę.
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety.
  7. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane!) przyprawić zupę koncentratem pomidorowym i cytryną – dodanie cytryny spowoduje również, że barszcz zachowa piękny kolor od buraków. Poszatkować natkę pietruszki i dodać do zupy. Zabielić zupę kilkoma łyżkami śmietany.

Barszcz ukraiński to cudowna, zdrowa i pożywna zupa.

barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński w bulionówce
4.2/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. Przepis niepełny, wcale nieoddający smaku i bogactwa barszczu ukraińskiego. Wywar ma być na wędzonych kościach wieprzowych lub wołowych a nie z jakiegoś kuraka nieopierzonego. Kapusta, o której jest tu mowa musi być włoska a sam fakt dopuszczenia użycia fasoli z puszki jest uwłaczające dla ludzi mających chociaż nikłe pojęcie o barszczu ukraińskim. Przez takie przepisy a właściwie niedociągnięcia i pominięcia polska kuchnia coraz bardziej przypomina miernote kuchni angielskiej- bez smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *