Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to wspaniała, delikatna zupa o głębokim aromacie. Z włoszczyzną, burakami, fasolą i kapustą tworzą wspaniałą kompozycję – dopełnia go smak mięsa i odrobina śmietany. Robiliśmy barszcz pierwszy raz tydzień temu – wyszedł doskonale – zamierzamy powtórzyć ten sukces niebawem.
Barszcz ukraiński składniki:
Składniki na mięsny wywar bulion przepis:
dwie ćwiartki z kurczaka
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Składniki dodawane do wywaru:
fasola biały jaś – jedna puszka lub 15 dkg suchej namoczonej przez całą noc
3 średnie czerwone buraki
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek kapusty
3 – 4 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek do smażenia buraków
kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%- 100-150 ml

barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński przygotowanie:
Przygotować wywar mięsny: do zimnej wody włożyć kawałki kurczaka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gdy mięso zmięknie posolić. Jeśli nie macie czasu możecie zrobić wywar na kostkach rosołowych – ale uprzedzam to nie będzie to samo.
Wszystkie warzywa (marchew, seler, pietruszka, seler, ziemniaki) pokroić w kostkę (ziemniaki w trochę większą kostkę), następnie kapustę pokroić w paski. Dodać warzywa i kilka ząbków czosnku do wywaru i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Buraki należy umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Następnie podsmażyć 5 minut na oliwie z oliwek i dodać do wywaru.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć do miękkości na oliwie i również dodać do wywaru.
Na koniec dodać fasolę z puszki i pogotować całość jeszcze 5 minut. Jeśli używacie suszonej fasoli – pamiętajcie o tym, żeby namoczyć ją i pogotować co najmniej 3 godziny – dodajcie tylko dobrze ugotowaną fasolę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane!) przyprawić zupę koncentratem pomidorowym i cytryną – dodanie cytryny spowoduje również, że barszcz zachowa piękny kolor od buraków. Poszatkować natkę pietruszki i dodać do zupy. Zabielić zupę kilkoma łyżkami śmietany.
Barszcz ukraiński to cudowna, zdrowa i pożywna zupa.

barszcz ukraiński
Pingback: Rosół przepis na doskonałą zupę z wołowiną, kurczakiem i włoszczyzną()