Bazylia
Bazylia (Ocimum basilicum) to jednoroczna roślina z rodziny jasnotowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Afryki, obecnie nie rośnie jednak dziko, ale bardzo łatwo się ją hoduje w warunkach domowych. Najlepiej zasiać ziarna w marcu – roślina zacznie być gotowa do zbiorów już w czerwcu. Jeśli kupiliście doniczkę bazylii w markecie, koniecznie przesadźcie ją do nowej ziemi i większej doniczki – gwarantuję, że pięknie wyrośnie. Uwielbiam mieć kilka sadzonek bazylii na balkonie i gdy najdzie mnie nagła ochota na pesto po prostu zmielić ją w blenderze z oliwą, orzechami piniowymi, odrobiną czosnku i parmezanu.
Bazylia właściwości:
Oprócz walorów smakowych zioło to ma działanie medyczne. Olejek z bazylii zbija gorączkę, wspomaga trawienie i działa antybakteryjnie – doskonały lek na przeziębienie.
Napar z bazylii doskonale koi nerwy. Odkryto też zbawienny wpływ bazylii na stawy – dlatego polecana jest osobom cierpiącym na reumatyzm.
Bazylia zawiera witaminę A, która poprawia wzrok, C ważną przy procesach walki organizmu z wirusami oraz witaminę B5, która poprawia kondycję włosów.
Nie poleca się spożywania olejku z bazylii kobietom w ciąży, małym dzieciom i osobom ze schorzeniami wątroby, świeżą bazylię może natomiast jeść każdy.
Bazylia w kuchni:
To wspaniałe i aromatyczne zioło kojarzące się z kuchnią śródziemnomorską ożywi każde danie, doda mu smaku, zapachu i świeżości i niepowtarzalnej lekkości. Pamiętajcie, żeby dodawać ją na sam koniec obróbki termicznej, albo już na talerzu, ponieważ ciepło niszczy cenne aromaty i witaminy. Idealnie sprawdza się w pesto.
Gałązka bazylii to doskonała, pyszna ozdoba wielu dań np. spaghetti napoli

bazylia w domowym ogródku
Pingback: Pesto przepis na ekspresowe bazyliowe, zdrowe, lekkie i świeże danie.()
Pingback: Sałatka caprese to mozzarella z pomidorami i bazylią, lekka i pyszna()