Bezy z bitą śmietaną i owocami

Bezy z bitą śmietaną i owocami 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Bezy z bitą śmietaną i owocami

Bezy z owocami i bitą śmietaną czyli mini torciki z bezą w roli głównej. To prosty i dosyć tani deser – trzeba tylko wykazać się cierpliwością podczas pilnowania piekących się bez. Idealnie jeśli pozostaną białe, ale chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące się w środku – pieczcie je w temperaturze nie wyższej niż 140 stopni z termoobiegiem – ja piekłam bezy około godziny – co jakiś czas po cichu je podglądając. Reszta jest prosta – bita śmietana ubita z odrobiną cukru pudru – pamiętajcie, żeby nie przesłodzić śmietany – bezy są wystarczająco słodkie – łyżka cukru na 250 ml śmietany w zupełności wystarczy. Jeszcze tylko dekoracja z owoców i możemy pałaszować jeden z najładniejszych deserów na świecie.

bezy podstawowy przepis

Bezy z bitą śmietaną i owocami składniki:

2 białka

100 gramów drobnego cukru

łyżeczka soku z cytryny

oraz:

250 ml śmietanki kremówki

łyżka cukru pudru

ulubione owoce

bezy z bitą śmietaną

Bezy z bitą śmietaną i owocami przepis:

Białka jajek ubijać przez 2 minuty mikserem lub blenderem, następnie stopniowo po 1 łyżce dosypywać cukier i nadal ubijać – ważna jest cierpliwość – białka muszą być sztywne i mienić się na perłowo. Pod koniec dodać odrobinę soku z cytryny i dokładnie wmieszać.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia utworzyć kółeczka z ubitego białka – mniej więcej wielkości szklanki – może trochę mniejsze.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec z termoobiegiem od 40 minut do 1 godziny i 20 minut – musicie badać bezy – jeśli zaczną się rumienić należy zmniejszyć temperaturę, jeśli są zbyt wilgotne znaczy to, że należy piec je dłużej.

Gotowe bezy należy ostudzić, w międzyczasie ubijając śmietanę z odrobiną cukru pudru. Można też użyć serka mascarpone z odrobiną cukru i soku z cytryny – krem będzie cięższy, ale równie pyszny.

Na koniec należy udekorować białe ciasteczka ulubionymi owocami.

małę bezy z owocami i bitą śmietaną

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top