Biała kiełbasa przepis

Biała kiełbasa przepis 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Biała kiełbasa przepis

Biała domowa kiełbasa czyli przepis na idealną białą, która jest soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Własnoręcznie przygotowana biała kiełbasa smakuje nie tylko w święta wielkanocne, ale jest doskonała na sezon grillowy czy domową imprezę. Owszem jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale macie gwarancję, że wiecie co jecie. Możecie doprawić swoją kiełbasę z ulubiony sposób.

Biała kiełbasa składniki:

2,5 kg łopatki wieprzowej

1 kg karkówki wieprzowej

1,5 surowego boczku

110 gramów soli (najlepiej grubej)

5 łyżek pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)

8 solidnych łyżek majeranku

1 mała główka czosnku przeciśnięta przez praskę

1,5 – 2 szklanki bardzo zimnej wody

jelito – około 15 metrów

Biała kiełbasa przepis:

Jelita umyć dokładnie i zostawić w wodzie na około pół godziny – dzięki temu będzie łatwiej wypełnić je mięsem.

Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Karkówkę i łopatkę zmielić w maszynce na grubych oczkach, boczek natomiast zmienić na średnich oczkach – dzięki temu składniki kiełbasy lepiej się połączą.

Doprawić mięso solą (tak, tak 110 gramów to kilka garści), ale nie bójcie się – tak właśnie przyprawia się kiełbasy.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa razem z majerankiem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Następnie dolewać stopniowo wody 1,5 – 2 szklanki w zależności od konsystencji mięsa – powinno lekko zmięknąć – dzięki temu bardzo łatwo napełnicie jelita mięsem, a kiełbasa będzie bardziej soczysta.

Na maszynkę do mielenia zakładamy nasadkę masarską, nadziewamy jelito na nakładkę, maszynkę wypełniamy mięsem i przystępujemy do faszerowania. Co jakiś czas skręcamy flak – oddzielając kiełbasę od kiełbasy.

Podana porcja to ponad pięć kilogramów pysznej, soczystej białej kiełbasy, część można zamrozić w mniejszych paczkach i korzystać w razie potrzeby.

Ja zamrażam białą na surowo. Nie muszę chyba mówić, że doskonała jest pieczona z cebulą w piekarniku, gotowana w żurku czy białym barszczu.

Idealny sposób gotowania (parzenia) białej kiełbasy:

Wodę z liściem laurowym i zielem angielskim doprowadzić do temperatury 70 stopni, parzyć białą surową kiełbasę około 10-12 minut – dzięki temu będzie soczysta i pełna smaku.

jak zrobić białą w domu

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Jan

    Wczoraj skorzystałem z tego przepisu, kiełbasa biała wyszła wybornie, nie wiem czy coś zachowam do świąt – nie mogę się powstrzymać!

Komentarze

komentarze

Back to Top