Boczek pieczony

Boczek pieczony 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Boczek pieczony

Boczek pieczony – czyli jak przygotować delikatną wędlinę w domu. Owszem mięso boczku nie jest najchudsze, ale od czasu do czasu można własnoręcznie upiec aromatyczny, soczysty i obłędnie smaczny boczek.

Jeśli lubicie wiedzieć co jecie – i uwielbiacie 100% mięsa w mięsie – to właśnie dla Was jest ten łatwy i przyjemny przepis na delikatny, smakowity boczek wieprzowy pyszny na ciepło i na zimno. Nie zapomnijcie o kiszonym ogórku, który dopełni smaku.

Boczek pieczony składniki:

700-900 gramów surowego boczku wieprzowego

majeranek (spora garść)

10-15 sztuk ziela angielskiego

4-5 liści laurowych

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz

Boczek pieczony przepis

Boczek należy dokładnie umyć i osuszyć i przełożyć do czystej miski.

Boczek dokładnie nacieramy sporą ilością soli – 3-4 łyżeczki soli. Dodajemy również wyciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz dużą ilość majeranku – tak, żeby przykrył cały boczek.

Boczek odkładamy na kilka godzin do zamarynowania.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.

Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Boczek pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy boczek pod przykryciem przez kolejne 4 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika zawijamy boczek w folię aluminiową i studzimy przez 12 godzin w lodówce.

Pieczony boczek jest soczysty, aromatyczny i bardzo delikatny, najlepiej smakuje z domowym chlebem.

pieczony boczek

pieczony boczek

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top