Boczek pieczony
Boczek pieczony – czyli jak przygotować delikatną wędlinę w domu. Owszem mięso boczku nie jest najchudsze, ale od czasu do czasu można własnoręcznie upiec aromatyczny, soczysty i obłędnie smaczny boczek.
Jeśli lubicie wiedzieć co jecie – i uwielbiacie 100% mięsa w mięsie – to właśnie dla Was jest ten łatwy i przyjemny przepis na delikatny, smakowity boczek wieprzowy pyszny na ciepło i na zimno. Nie zapomnijcie o kiszonym ogórku, który dopełni smaku.
Boczek pieczony składniki:
700-900 gramów surowego boczku wieprzowego
majeranek (spora garść)
10-15 sztuk ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Boczek pieczony przepis
Boczek należy dokładnie umyć i osuszyć i przełożyć do czystej miski.
Boczek dokładnie nacieramy sporą ilością soli – 3-4 łyżeczki soli. Dodajemy również wyciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz dużą ilość majeranku – tak, żeby przykrył cały boczek.
Boczek odkładamy na kilka godzin do zamarynowania.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Boczek pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy boczek pod przykryciem przez kolejne 4 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika zawijamy boczek w folię aluminiową i studzimy przez 12 godzin w lodówce.
Pieczony boczek jest soczysty, aromatyczny i bardzo delikatny, najlepiej smakuje z domowym chlebem.

pieczony boczek