Smażony boczniak królewski
Boczniak królewski to szlachetniejsza odmiana boczniaka dużo twardsza i bardziej aromatyczna niż tradycyjny boczniak. Mnie boczniak królewski bardziej przypomina prawdziwka niż boczniaka. Obróbka jest bardzo prosta – trzeba podsmażyć aromatyczne grzyby w stopniu al dente i można je serwować np. na tostach. Są pyszne z sosem serowo-śmietanowym lub sosem śmietanowym z odrobiną cytryny.
Myślę, że boczniaki królewskie dobrze nadają się na składniki sosu do makaronu czy każdego grzybowego sosu.
Boczniak królewski smażony składniki:
2-3 boczniaki królewskie
50 gramów masła
100 ml 18% śmietanki
trochę soku z cytryny
sól, pieprz
Smażony boczniak królewski przepis:
Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone grzyby.
Smażymy około 3-4 minuty – każdy plasterek powinien być usmażony z obu stron.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odkładamy na osobny talerz.
„Smak” który pozostał na patelni zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 1-2 minuty. Sos można doprawić również odrobiną soku z cytryny. Prosty i jednocześnie szalenie aromatyczny sos gotowy.
Boczniaki można polać sosem lub podać osobno. Smażony boczniak świetnie pasuje jako dodatek do tostów lub kanapek.
Uwielbiam proste połączenia: grzyby, masło i śmietana tworzą z odrobiną soku z cytryny wspaniałe połączenie smaku i aromatu.