Smażony boczniak królewski

Smażony boczniak królewski 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Smażony boczniak królewski

Boczniak królewski to szlachetniejsza odmiana boczniaka dużo twardsza i bardziej aromatyczna niż tradycyjny boczniak. Mnie boczniak królewski bardziej przypomina prawdziwka niż boczniaka. Obróbka jest bardzo prosta – trzeba podsmażyć aromatyczne grzyby w stopniu al dente i można je serwować np. na tostach. Są pyszne z sosem serowo-śmietanowym lub sosem śmietanowym z odrobiną cytryny.

Myślę, że boczniaki królewskie dobrze nadają się na składniki sosu do makaronu czy każdego grzybowego sosu.

Boczniak królewski smażony składniki:

2-3 boczniaki królewskie

50 gramów masła

100 ml 18% śmietanki

trochę soku z cytryny

sól, pieprz

Smażony boczniak królewski przepis:

Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone grzyby.

Smażymy około 3-4 minuty – każdy plasterek powinien być usmażony z obu stron.

Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odkładamy na osobny talerz.

„Smak” który pozostał na patelni zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 1-2 minuty. Sos można doprawić również odrobiną soku z cytryny. Prosty i jednocześnie szalenie aromatyczny sos gotowy.

Boczniaki można polać sosem lub podać osobno. Smażony boczniak świetnie pasuje jako dodatek do tostów lub kanapek.

Uwielbiam proste połączenia: grzyby, masło i śmietana tworzą z odrobiną soku z cytryny wspaniałe połączenie smaku i aromatu.

boczniak królewski

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top