Botwinka zupa

Botwinka zupa 4.08/5 (81.67%) 24 głos[ów]

Botwinka zupa

Botwinka zupa to jedna z moich ulubionych sezonowych zup. Jest pyszna, opiera się na delikatnym aromacie barszczu, czuć chrupiącą botwinkę – całość łączy aromat włoszczyzny. Botwinka kojarzy się z błogim latem. Mam też poczucie, że możliwość ugotowania tej pysznej zupy trwa tylko przez 2 miesiące w roku – może dlatego jest dla mnie tak szczególna. Śmietana powoduje, że zupa ta jest jeszcze delikatniejsza. Botwinka zupa jest też zdrowa i delikatna. Spróbujcie sami – przepis jest bardzo prosty.

Botwinka zupa składniki:

- pęczek botwinki

- 3 duże buraki (lub butelka soku/koncentratu z buraków) – w zależności od poziomu lenistwa

- włoszczyzna: marchew, pietruszka i odrobina selera

- 6 ziemniaków – najlepiej młodych

- śmietana 18% – małe opakowanie

- kilka jajek

- sól, pieprz, vegeta

- do smaku koperek

- kilka kropli cytryny

 

Botwinka zupa przygotowanie:

Gotujemy w 1,5 litra wody włoszczyznę, następnie buraki i botwinkę – zawsze z odrobiną cytryny, żeby nie utraciły koloru oraz ziemniaki pokrojone w kawałki. W wersji dla leniwych – dopiero po ugotowaniu warzyw dodajcie koncentrat z buraka. Uważajcie, żeby nie gotować liści botwinki zbyt długo – bo stracą kolor. Doprawiamy zupę solą, pieprzem ewentualnie vegetą, dopiero po zdjęciu z gazu można dodać śmietanę – najlepiej uprzednio wymieszać śmietanę z zupą w małej misce, żeby się zahartowały. Do botwinki świetnie pasuje jajko, koperek i łyżka śmietany do ozdoby.

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://mojaniewyszła;/why? asia

    moja nie wyszła taka czerwona ;/ czemu ? ;/

    • Smakalajzyt

      A dodałaś cytrynę? Jak dużo miałaś buraczków? Tak jak pisałam awaryjnie w takich sytuacjach dolewam koncentratu burakowego:) innych pomysłów czemu nie wyszła czerwona nie mam.

Komentarze

komentarze

Back to Top