Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe na drożdżach z mlekiem, masłem, mąką pszenną i cukrem są niesamowicie puszyste i delikatne. Całość zajmie Wam około 2 godzin w tym oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe uwielbia długie wyrabianie – dzięki temu Wasze bułeczki cynamonowe będą wysokie i aksamitne.

Nadzienie to cynamon wymieszany z cukrem – mieszanina ta wygląda jak mieniący się gwiezdny pył, lub złoto-brązowy cień do powiek – coś pięknego. Można dorzucić rodzynki jeśli lubicie – ja zwinęłam kilka bułek z rodzynkami.

ciasto na bułeczki cynamonowe

ciasto na bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe składniki:

Na ciasto:

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru (można użyć lekko aromatyzowanego, waniliowego cukru)

50 g świeżych drożdży

5 szklanek mąki pszennej + 1 do podsypywania w czasie wyrabiania

szczypta soli (solidna)

2 jajka

pół kostki roztopionego masła ok. 125 gramów

Nadzienie:

2 łyżki cynamonu

6 łyżek drobnego cukru

1/4 kostki miękkiego masła

dodatkowo: 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem wyrośniętych już bułeczek

Polewa:

opcjonalnie: cukier puder i woda do lukru (do polania po upieczeniu)

Bułeczki cynamonowe przepis przygotowanie:

Mleko podgrzać z cukrem – mieszać do rozpuszczenia się cukru – nie trzeba gotować. Powinno być ciepłe – ale tak, że można włożyć do niego rękę – bez ryzyka oparzenia. Za gorące mleko zabije drożdżowe bakterie! Do ciepłego mleka z cukrem dodać pokruszone drożdże – wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut – drożdże powinny zacząć pracować i spienić się na mleku.

W czasie pracowania drożdży wymieszać mąkę  (5 szklanek) z solą, dodać 2 jajka i roztopione masło (też w temperaturze umożliwiającej wyrabianie ciasta rękami).

Dolać słodki zaczyn mleczno-drożdżowy i wymieszać – ja zaczynam mieszanie drewnianą pałką – na początku ciasto bardzo się klei.

Musicie wyczuć konsystencję i stopniowo, w razie potrzeby dosypywać mąki – gdy ciasto nie będzie wodniste należy zacząć wyrabiać je ręcznie – ma być bardzo wilgotne i delikatne, ale nie może kleić się do rąk.

Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski wysmarowanej łyżeczką oliwy lub oleju i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę i przykrywamy ściereczką. Czekamy na wyrośnięcie ciasta – nie należy straszyć ciasta zbyt częstym podglądaniem;)

Wyrośniętą kulę o lekko gąbczastej strukturze należy delikatnie rozwałkować – na grubość około 0,5 cm w kształcie prostokąta.

Smarujemy ciasto miękkim masłem, a następnie posypujemy cynamonem rozmieszanym z cukrem, który wygląda jak kosmiczny, mieniący się pył – w domu zaczyna roztaczać się piękny zapach.

Ciasto delikatnie rolujemy – tak żeby rulon miał długość dłuższego boku prostokąta. Kroimy ciasto na około 2 cm plastry.

zawijaniec cynamonowy

zawijaniec cynamonowy

Formę – sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam wieczka od brytfanny). Następnie układamy spiralne plastry obok siebie – nie muszą się dotykać – i tak uczynią to po wyrośnięciu.

bułeczki cynamonowe przed pieczeniem

bułeczki cynamonowe przed pieczeniem

Gotowe rulony przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20-25 minut – mają podrosnąć i się pięknie napuszyć/ W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Podrośnięte bułki należy delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika na 20-25 minut – do czasu kiedy bułeczki cynamonowe się zrumienią i podwoją objętość.

Na koniec można polać bułki lukrem – będą jeszcze słodsze i bardziej mieniące się.

bułeczki cynamonowe powoli rosną

bułeczki cynamonowe powoli rosną

Opcjonalnie można użyć do nadzienia czekolady, orzechów, rodzynek – czy np. powideł – ciasto drożdżowe użyte w tym przepisie jest uniwersalne – następnym razem poeksperymentuje z innym nadzieniem – choć to cynamonowe nie ma sobie równych.

gorące bułeczki cynamonowe

gorące bułeczki cynamonowe

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Maria

    Bułeczki cynamonowe smaczne, pachnące nejlepsze z nadzieniem malinowym.Pyszne z herbatą.

Komentarze

komentarze

Back to Top