Bułki przepis
Bułki przepis na delikatne, pszenne, lekko maślane idealne bułeczki np. do hamburgerów czy słodkich kanapek np. z konfiturami. Upiekłam te bułki specjalnie do pulled pork – kruchej wieprzowiny i natychmiast zakochałam się w tym przepisie. Polecam część bułek oprószyć sezamem lub ziarnami czarnuszki. Nie zapomnijcie posmarować okrągłych bułek jajkiem – będą pięknie błyszczały.

bułki przepis
Bułki przepis składniki:
100 ml ciepłej wody (pół sporej filiżanki)
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sproszkowanych drożdży – można użyć też świeżych
2-3 łyżki cukru
2 jajka
4 spore filiżanki mąki pszennej (pojemność około 200 ml) – wsypujcie stopniowo najpierw 3 filiżanki, a ostatnią dodajcie ugniatając ciasto rękami
1,5 łyżeczki soli
2-3 łyżki miękkiego masła
Bułki przepis składniki:
W szklanej misce wymieszać mleko, ciepłą wodę, drożdże oraz cukier – wymieszać i odczekać 5-10 minut. Powstanie drożdżowy zaczyn do bułek.
W międzyczasie do miski blendera lub miksera (ja używam plastikowej końcówki blendera do wyrabiania ciast) włożyć masło, sól i 3 filiżanki mąki – ucierać aż pojawią się maślano – mączne grudki. Można też zagniatać ciasto ręcznie.
Dodać do ciasta drożdżowy zaczyn i jedno jajko, dokładnie połączyć składniki – można blenderem, można ręcznie.
Bardzo wilgotne i luźne ciasto przełożyć do miski – z wyczuciem dodać mąki – ciasto powinno być miękkie, lecz musi udać się formowanie z niego kuli. Gładkie, miękkie, jednolite ciasto przykryć ścierką i pozostawić mi misce na około 1 godzinę. Powinno ładnie podrosnąć.

ciasto na bułki
Podzielić ciasto na 8-10 części i ulepić z nich równe, okrągłe bułeczki. Ułożyć bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bułki folią spożywczą i ścierką. Zostawić bułki na 1 godzinę – ciasto musi ponownie wyrosnąć.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody. Oprószyć sezamem, makiem lub nasionami czarnuszki – co lubicie.
Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wlaną do niego 1 szklanką wody – dzięki temu zabiegowi bułki będą puszyste, delikatne i aksamitne.
Wstawić bułki do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut lub do uzyskania złocistobrązowego koloru.
Podawać z hamburgerami, pieczonym mięchem lub np. powidłami. Idealne bułki gotowe.

aksamitne bułeczki
Pingback: Pulled pork przepis na delikatną, rozpadającą się wieprzowinę.()
Pingback: Hamburgery przepis czyli jak zrobić soczystego wołowego hamburgera?()