Bułki przepis

Bułki przepis 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Bułki przepis

Bułki przepis na delikatne, pszenne, lekko maślane idealne bułeczki np. do hamburgerów czy słodkich kanapek np. z konfiturami. Upiekłam te bułki specjalnie do pulled pork – kruchej wieprzowiny i natychmiast zakochałam się w tym przepisie. Polecam część bułek oprószyć sezamem lub ziarnami czarnuszki. Nie zapomnijcie posmarować okrągłych bułek jajkiem – będą pięknie błyszczały.

bułki przepis

bułki przepis

Bułki przepis składniki:

100 ml ciepłej wody (pół sporej filiżanki)

3 łyżki mleka

2 łyżeczki sproszkowanych drożdży – można użyć też świeżych

2-3 łyżki cukru

2 jajka

4 spore filiżanki mąki pszennej (pojemność około 200 ml) – wsypujcie stopniowo najpierw 3 filiżanki, a ostatnią dodajcie ugniatając ciasto rękami

1,5 łyżeczki soli

2-3 łyżki miękkiego masła

Bułki przepis składniki:

W szklanej misce wymieszać mleko, ciepłą wodę, drożdże oraz cukier – wymieszać i odczekać 5-10 minut. Powstanie drożdżowy zaczyn do bułek.

W międzyczasie do miski blendera lub miksera (ja używam plastikowej końcówki blendera do wyrabiania ciast) włożyć masło, sól i 3 filiżanki mąki – ucierać aż pojawią się maślano – mączne grudki. Można też zagniatać ciasto ręcznie.

Dodać do ciasta drożdżowy zaczyn i jedno jajko, dokładnie połączyć składniki – można blenderem, można ręcznie.

Bardzo wilgotne i luźne ciasto przełożyć do miski – z wyczuciem dodać mąki – ciasto powinno być miękkie, lecz musi udać się formowanie z niego kuli. Gładkie, miękkie, jednolite ciasto przykryć ścierką i pozostawić mi misce na około 1 godzinę. Powinno ładnie podrosnąć.

ciasto na bułki

ciasto na bułki

Podzielić ciasto na 8-10 części i ulepić z nich równe, okrągłe bułeczki. Ułożyć bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bułki folią spożywczą i ścierką. Zostawić bułki na 1 godzinę – ciasto musi ponownie wyrosnąć.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody. Oprószyć sezamem, makiem lub nasionami czarnuszki – co lubicie.

Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wlaną do niego 1 szklanką wody – dzięki temu zabiegowi bułki będą puszyste, delikatne i aksamitne.

Wstawić bułki do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut lub do uzyskania złocistobrązowego koloru.

Podawać z hamburgerami, pieczonym mięchem lub np. powidłami. Idealne bułki gotowe.

aksamitne bułeczki

aksamitne bułeczki

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top