Oryginalna carbonara przepis

Oryginalna carbonara przepis 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Oryginalna Carbonara

Pyszny, prosty i tani sos do makaronu czyli oryginalna Carbonara rodem z Włoch. Ten delikatny sos podbije łakome serce niejednego makaroniarza. Podsmażony boczek z cebulą i kilka żółtek uczynią magię na Waszych talerzach – jeszcze tylko parmezanowa posypka, szczypta natki pietruszki i jesteśmy w makaronowym raju. Carbonara to jeden z moich ulubionych sosów. Sekret to dodanie samych żółtek do makaronu, boczku i cebuli tuż po zdjęciu całości z gazu. Czy w sosie carbonara jest śmietana – w oryginalnej carbonarze nie znajdziecie śmietany.

Oryginalna włoska Carbonara składniki:

200 gramów wędzonego boczku

1 duża cebula

5 żółtek

50 gramów startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego

solidna garść posiekanej natki pietruszki

sporo pieprzu

odrobina soli

200-300 gramów makaronu, który ugotujecie al dente

Oryginalna Carbonara przepis:

Boczek pokroić w dosyć drobną kostkę, podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy boczek się zrumieni dodać do niego posiekaną cebulę.

W tym czasie wrzucić makaron do dobrze osolonego wrzątku – włoskie gospodynie mówią, że woda na makaron powinna smakować jak morska woda. Dlatego z solą postępujcie szczodrze. Nie spuszczać makaronu z oczu – ma być al dente.

Żółtka oddzielić od białek (białka schować do lodówki – możecie użyć ich np. do ciasta lub omleta). Żółtka wymieszać z parmezanem i sporą szczyptą pieprzu – najlepiej świeżo mielonego.

Makaron odlać, ale nie przelewać zimną wodą – wystarczy delikatnie odsączyć go na durszlaku – zostawcie sobie kilka łyżek po gotowaniu makaronu – przyda się do sosu.

Makaron wrzucić na rozgrzaną patelnię z boczkiem i cebulę – dokładnie podgrzać i wymieszać.

UWAGA: Zdjąć patelnię z gazu, następnie całość zalać żółtkami wymieszanymi z parmezanem i dokładnie wymieszać – jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu – pięknie połączy ona składniki sosu.

Całość posypać pietruszką i jeśli lubicie dodatkowo parmezanem. Zjadać natychmiast po przygotowaniu wtedy carbonara smakuje najlepiej – makaron jest gorący i sprężysty, a boczek lekko chrupie.

włoska carbonara

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top