Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia 4.67/5 (93.33%) 3 głos[ów]

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia to delikatna i elegancka przystawka. Banalnie prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Uwielbiam je za smak, konsystencję i niepowtarzalny aromat.

Łososia warto zmrozić na 15 minut przed krojeniem, da się dzięki temu łatwo uzyskać cienkie plasterki ryby. Standardowe dodatki to sok z cytryny, oliwa i kapary.

Bagietka z masłem idealnie komponuje się z carpaccio z łososia, swoją chrupkością przełamuje gładką rybę.

Carpaccio z łososia składniki:

200 gramów surowego łososia

łyżka oliwy

łyżka soku z cytryny

łyżka kaparów

sól, pieprz

odrobina parmezanu (choć niekoniecznie)

Carpaccio z łososia przepis przygotowanie:

Łososia włożyć na 15 minut do zamrażalnika, następnie pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Rozłożyć je na płasko na talerzu.

Posolić odrobinę rybę i dodać szczyptę pieprzu.

Skropić sokiem z cytryny i porozkładać kapary.

Na koniec polać odrobiną oliwy z oliwek i opcjonalnie posypać wiórkami parmezanu.

Podawać z przypieczoną bagietką z odrobiną masła lub świeżą bułką pszenną. Do carpaccio z łososia doskonale pasuje kieliszek zimnego, białego wytrawnego wina.

Nie przesadźcie z sokiem z cytryny bo mięso ryby się zetnie – a tego nie chcemy. Cytryna ma podkreślić świeżość dania, ale absolutnie nie może być jej za dużo.

Polecam to danie na lekką kolację czy przekąskę – moi goście je uwielbiają. Niewątpliwą zaletą jest też czas przygotowania – 10 minut i gotowe:)

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top