Chili con carne

Chili con carne 4.38/5 (87.50%) 8 głos[ów]

Chili con carne

Chili con carne czyli wołowe mięso mielone z czerwoną fasolą, cebulą, chili, cynamonem i kuminem oraz kolendrą. Całość jest duszona jest w odrobinie czerwonego wina i w pomidorach. Kwint esencja meksykańskiej kuchni. Chili con carne jest przyjemnie rozgrzewające od pikantnej chili. Całość ma bardzo głęboki aromat za sprawą cynamonu, kuminu i nasion kolendry. Podawane z odświeżającym sosem guacamole z awokado i łagodzącą ostrość kwaśną śmietaną to niebo w gębie. Ja moje chili con carne podaję z tortillą i posypuję liśćmi kolendry. Uwielbiam tę sycącą potrawę.

chilli con carne

chili con carne

 

Chili con carne składniki:

pół kilograma mięsa mielonego z wołowiny

1 posiekana cebula

2 ząbki czosnku

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 puszka pomidorów

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 świeża czerwona chili lub łyżeczka suszonej (polecam świeżą)

1 łyżeczka nasion kuminu

1 łyżeczka nasion kolendry

1 laska cynamonu

chlust sosu Worcestershire

1 kostka rosołowa (wołowa)

łyżka oliwy z oliwek

sól i świeżo mielony pieprz

puszka czerwonej fasoli (odsączona)

pęczek świeżej kolendry do posypania na koniec

chilli con carne składniki

chilli con carne składniki

 

Chili con carne przepis:

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje – cały czas rozdzielając je na drobne kawałki łyżką.

Wlać pół szklanki wina i powoli gotować aż odparuje.

W moździerzu ugnieść kumin, pieprz, sól i ziarna kolendry na drobny proszek (ewentualnie użyć mielonych przypraw – ale nie ma nic lepszego od tych samodzielnie ugniatanych)

Dodać do mięsa pomidory, przecier pomidorowy i posiekane chili, przyprawy: kumin, pieprz, sól, ziarna kolendry i laskę cynamonu.

Następnie dodać chlust sosu Worcestershire i kostkę rosołową – dusić około godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając – garnek można nieszczelnie przykryć pokrywką.

Dodać odsączoną czerwoną fasolę i posypać posiekanymi liśćmi kolendry. Dusić jeszcze około 15 minut.

Serwować z delikatnym sosem z awokado – guacamole, kleksem kwaśnej śmietany i tortillą lub z białym ryżem.

chilli con carne z guacamole

chili con carne z guacamole

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top