Chleb na zakwasie – pulchny i puszysty

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

Chleb na zakwasie pieczony własnoręcznie nie ma sobie równych. Choć jeszcze dwa lata temu śmiałam się do rozpuku na myśl o pieczeniu chleba to poczęstowana idealnym, zdrowym wypiekiem mojego kolegi postanowiłam też upiec chleb. Pod wpływem rzeczonego przyjaciela wypróbowałam już wielu zdrowych wynalazków: jagód goi, ekologicznych orzechów piorących, ziaren kakaowca – dużo zdrowszych niż czekolada. Zarażona żyłką zdrowego stylu życia i pełna zapału – musiałam dostać zakwas, który oczywiście wraz z instruktażem pieczenia chleb “na żywo” dostałam. Własnoręczne tworzenie zakwasu to na razie dla mnie zagadka – prowadzimy próby nad samodzielnie wyhodowanym zakwasem – rezultaty opiszę wkrótce, póki co musicie zdobyć zakwas od jakiegoś chlebowego świra (Majcher – przepraszam).

Chleb na zakwasie – składniki

Przepis na dwie standardowe foremki 30 x 10 cm

  • zakwas (około szklanki)
  • pół kilo mąki żytniej typu 700 jeśli chleb ma być pulchny, jeśli wolicie ciężki razowiec użyjcie mąki typu 2000
  • 1 kg mąki orkiszowej typu 700
  • 4-5 łyżeczek soli
  • 150 gramów siemienia lnianego
  • 200 gramów ziaren słonecznika (warto podprażyć)
  • 150 gramów pestek dyni (warto podprażyć)
  • polecam też dorzucić garść ziaren kakaowca

Chleb na zakwasie – przepis

Faza I: Zaczyn

  • Zakwas wymieszać z 1/2 kg mąki żytniej i ciepłą wodą – ma powstać konsystencja gęstej śmietany. Powstały zaczyn należy odstawić na co najmniej 10 h w ciepłe miejsce, miskę należy przykryć lnianą ściereczką i czekać.
  • Powstanie lekko kwaśny i spieniony zaczyn – nie bójcie się, może wyglądać dziwnie – taki właśnie ma być:)

Faza II: Mieszanie ciasta i odkładanie zakwasu na kolejny chleb

  • Do zaczynu dosypać 1 kg mąki orkiszowej i rozmieszać z ciepłą wodą – doprowadzić ciasto do konsystencji gęstej śmietany. UWAGA: odłożyć sobie 1/3 małego słoika ciasta – powstanie z niego zakwas – jeśli tego nie zrobicie – nie będzie następnego chleba.
  • Zakwas trzymać około 3 godzin w odkręconym słoiku – gdy podwoi objętość słoik zakręcić i wstawić do lodówki (może tak stać do 10 dni). Zachęcam do przekazywania zakwasu w świat.
  • Do ciasta dosypać sól, siemię lniane, podprażone nasiona słonecznika, pestki dyni i opcjonalnie garść nasion kakaowca.
  • Po wrzuceniu ziaren ciasto mocno się zagęści – więc można dolać ciepłej wody, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, ale ma spadać z łyżki.

Faza III: Pieczenie i jedzenia

  • Foremki wysmarować olejem i zasypać bułką tartą, ciasto przelać do foremek (do 3/4 wysokości foremki), po nalaniu przeciąć głęboko ciasto – dzięki temu chleb pięknie pęknie. Następnie odstawić na 2h do wyrośnięcia w cieple miejsce.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni-  góra i dół (bez termoobiegu), chleb wkładać do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec przez pierwsze pół godziny na środkowej wysokości piekarnika, po 30 minutach piec na najniższej półce – łącznie godzina pieczenia.
  • Wyjąć gorący chleb z foremki i studzić go bez dotykania jeszcze godzinę.
  • Przechowywać w lnianej szmatce i chlebaku.

Polecam ten wyborny wypiek – kosztuje sporo pracy i cierpliwości, ale satysfakcja z pewności tego co się je – bezcenna. Chleb jest ciężki, pełnoziarnisty, świeży i ma najbardziej chrupiącą skórkę jaką kiedykolwiek jadłam.

chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie
4.6/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *