Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy przepis na orzeźwiająca, chłodzącą, delikatną zupę w sam raz na żar lejący się z nieba. Cudowne w tym przepisie jest to, że nie trzeba niczego gotować tylko połączyć składniki w odpowiednich proporcjach. Doskonałym dodatkiem są grillowane krewetki z chilli i pietruszką, które ożywiają zupę i dodają jej aromatu.

Chłodnik ogórkowy składniki:

3 świeże ogórki

400 ml jogurtu greckiego

100 ml kwaśnej śmietany 18%

szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki lub vegeta)

garść liści mięty

2 łyżki koperku

sól

odrobina sproszkowanej chilli

odrobina soku z cytryny

Grillowane krewetki składniki:

20 sporych krewetek

3 ząbki czosnku

sporo natki pietruszki

oliwa z oliwek

chilli

sól

Chłodnik ogórkowy przepis przygotowanie:

Ogórki umyć i obrać – zostawić pół ogórka ze skorą (posłuży do dekoracji). Ogórki pokroić w drobną kostkę – bez gniazd nasiennych. Dodać jogurt grecki, śmietaną, chilli, sól, miętę i koperek oraz bulion i zmielić blenderem na gładką masę.

Doprawić do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Pozostałą połowę ogórka pokroić obieraczką w długie, cienkie plastry – udekorować nimi zupę.

Krewetki z czosnkiem:

Czosnek posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie, dodać chilli, następnie na 2 minuty wrzucić krewetki. Oprószyć solą i natką pietruszki.

Do każdej porcji dodać po kilka pikantnych krewetek z oliwą, na której się smażyły – smak zupy zostanie niesamowicie wzbogacony.

chłodnik z ogorków

chłodnik z ogorków

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top