Chowder z kukurydzy
Chowder to kremowa, gęsta i aksamitna zupa, która przyjemnie nasyci niejednego łasucha. Krem z kukurydzy z odrobiną prażonego boczku, aromatycznym szczypiorem i opcjonalnie dodatkiem sera to świetna propozycja na jesienną, rozgrzewającą zupę, którą przygotujecie w mniej niż godzinę.
Chowder ze świeżej kukurydzy składniki:
2 średnie cebule
kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 ziemniaki
3 kolby dojrzałej kukurydzy
1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka (opcjonalnie z kostki)
śmietana 30% około 100 ml
słodka papryka w proszku
szczypta lubczyku
odrobina kurkumy – dla podkreślenia koloru
sól
pieprz
szczypior
kilka plastrów boczków – z patelni lub piekarnika (mają być chrupiące)
Chowder kukurydziany przepis:
Cebulę i pora posiekać, czosnek pokroić w plastry, zeszklić warzywa na maśle (najlepiej od razu w garnku, w którym będziecie gotować zupę). Oprószyć warzywa mąką i całość ponownie zrumienić.
Zalać bulionem (należy oczywiście w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość bulionu – każdy lubi nieco inną gęstość zupy), gdy się zagotuje wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, po około 15 minutach (gdy ziemniaki zmiękną) dodać ziarna kukurydzy – ja odcinam je nożem z kolby.
W międzyczasie zgrillować lub podpiec plastry boczku w piekarniku.
Zupę doprawić do smaku kurkumą, solą, pieprzem i słodką papryką oraz lubczykiem, zagęścić śmietaną (można zmiksować 1/3 zupy i warzyw i dolać ponownie do garnka – dzięki temu uzyskamy idealnie kremową konsystencję zupy).
Posypać obficie szczypiorem i chrupiącymi kawałkami boczku – podawać z grzankami. Dla mega głodomorów proponuję podsypać odrobiną żółtego sera.