Chowder z kukurydzy

Chowder z kukurydzy 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Chowder z kukurydzy

Chowder to kremowa, gęsta i aksamitna zupa, która przyjemnie nasyci niejednego łasucha. Krem z kukurydzy z odrobiną prażonego boczku, aromatycznym szczypiorem i opcjonalnie dodatkiem sera to świetna propozycja na jesienną, rozgrzewającą zupę, którą przygotujecie w mniej niż godzinę.

Chowder ze świeżej kukurydzy składniki:

2 średnie cebule

kawałek pora

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

3 ziemniaki

3 kolby dojrzałej kukurydzy

1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka (opcjonalnie z kostki)

śmietana 30% około 100 ml

słodka papryka w proszku

szczypta lubczyku

odrobina kurkumy – dla podkreślenia koloru

sól

pieprz

szczypior

kilka plastrów boczków – z patelni lub piekarnika (mają być chrupiące)

Chowder kukurydziany przepis:

Cebulę i pora posiekać, czosnek pokroić w plastry, zeszklić warzywa na maśle (najlepiej od razu w garnku, w którym będziecie gotować zupę). Oprószyć warzywa mąką i całość ponownie zrumienić.

Zalać bulionem (należy oczywiście w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość bulionu – każdy lubi nieco inną gęstość zupy), gdy się zagotuje wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, po około 15 minutach (gdy ziemniaki zmiękną) dodać ziarna kukurydzy – ja odcinam je nożem z kolby.

W międzyczasie zgrillować lub podpiec plastry boczku w piekarniku.

Zupę doprawić do smaku kurkumą, solą, pieprzem i słodką papryką oraz lubczykiem, zagęścić śmietaną (można zmiksować 1/3 zupy i warzyw i dolać ponownie do garnka – dzięki temu uzyskamy idealnie kremową konsystencję zupy).

Posypać obficie szczypiorem i chrupiącymi kawałkami boczku – podawać z grzankami. Dla mega głodomorów proponuję podsypać odrobiną żółtego sera.

chowder z ziemniakami i kukurydzą

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top