Chowder z kukurydzą i boczkiem

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

45 min.

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Anglosaska

Chowder to kremowa, gęsta i aksamitna zupa, która przyjemnie nasyci niejednego łasucha. Krem z kukurydzy z odrobiną prażonego boczku, aromatycznym szczypiorem i opcjonalnie dodatkiem sera to świetna propozycja na jesienną, rozgrzewającą zupę, którą przygotujecie w mniej niż godzinę.

Chowder ze świeżej kukurydzy – składniki

  • 2 średnie cebule
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ziemniaki
  • 3 kolby dojrzałej kukurydzy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka (opcjonalnie z kostki)
  • śmietana 30% około 100 ml
  • słodka papryka w proszku
  • szczypta lubczyku
  • odrobina kurkumy – dla podkreślenia koloru
  • sól
  • pieprz
  • szczypior
  • kilka plastrów boczków – z patelni lub piekarnika (mają być chrupiące)

Chowder kukurydziany – przepis

  1. Cebulę i pora posiekać, czosnek pokroić w plastry, zeszklić warzywa na maśle (najlepiej od razu w garnku, w którym będziecie gotować zupę). Oprószyć warzywa mąką i całość ponownie zrumienić.
  2. Zalać bulionem (należy oczywiście w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość bulionu – każdy lubi nieco inną gęstość zupy), gdy się zagotuje wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, po około 15 minutach (gdy ziemniaki zmiękną) dodać ziarna kukurydzy – ja odcinam je nożem z kolby.
  3. W międzyczasie zgrillować lub podpiec plastry boczku w piekarniku.
  4. Zupę doprawić do smaku kurkumą, solą, pieprzem i słodką papryką oraz lubczykiem, zagęścić śmietaną (można zmiksować 1/3 zupy i warzyw i dolać ponownie do garnka – dzięki temu uzyskamy idealnie kremową konsystencję zupy).
  5. Posypać obficie szczypiorem i chrupiącymi kawałkami boczku – podawać z grzankami. Dla mega głodomorów proponuję podsypać odrobiną żółtego sera.

chowder z ziemniakami i kukurydzą

3.3/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *