Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki 4.00/5 (80.00%) 3 głos[ów]

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki czyli idealny, delikatny, wilgotny brownie, któremu jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia, ponieważ znika w mgnieniu oka.

Musicie uwierzyć mi na słowo, że jest piękny z tą jego lekko popękaną skórką, którą zwykle przykrywam solidną chmurą bitej śmietany.

Przepadam za prostymi ciastami, których nie trzeba wypiekać w 8 turach i studzić 4 razy. To jedno z tych prostych, przyjemnych i szalenie smacznych ciast.

Istny czekoladowy raj przed Wami – do przygotowania w około godzinę.

Ciasto czekoladowe składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

szklanka drobnego cukru

4 jajka (osobno białka i żółtka)

kostka masła

Opcjonalnie: 0,5 litra śmietany kremówki ubitej z kilkoma łyżkami cukry pudru – do położenia na ciasto.

Ciasto czekoladowe przepis:

Białka jajek należy ubić na sztywną masę.

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę – a la kogel mogel.

Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej – ważne, żeby woda nie dotykała miski, w której rozpuszczacie masę czekoladową.

Do lekko wystudzonej masy czekoladowej dodać żółtka z cukrem i dokładnie wymieszać.

Na koniec delikatnie dodać do całości ubite białka.

Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach – do momentu, w którym skórka zrobi się lekko sucha i popękana – środek natomiast będzie miękki i wilgotny. Nie martwcie się, że ciasto delikatnie się zapadnie – taki jego urok. Stworzy się idealny krater na chmurę ubitej śmietany z odrobiną cukru pudru.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top