Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to ciasto znane nie od dziś – pierwsze wzmianki o użyciu marchwi do wypieków datowane są w średniowieczu. W czasach kiedy cukier był drogim i niedostępnym składnikiem – z powodzeniem zastępowano go słodką, lecz dostępną marchwią. Marchew czyni ciasto wilgotnym i delikatnym. Polecam dodanie kilku kawałków brzoskwini lub ananasa z puszki – fajnie pasują do marchwi. Nie zapomnijcie o orzechach i pulchnej bitej śmietanie na wierzch.

Ciasto marchewkowe składniki:

1,5 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka cukru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta dodajcie 3/4 szklanki)

pół szklanki oleju

2 jajka

2 duże marchewki lub 4 średnio małe

garść łuskanych orzechów włoskich

łyżeczka soli

łyżeczka cynamonu

łyżeczka sody

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie:

kilka plastrów ananasa lub brzoskwini z puszki – pięknie nawilżą ciasto :)

1/3 szklanki wiórków kokosowych lub migdałowych płatków

do polewy:

500 ml śmietanki 36% do ubicia

4 łyżki cukru pudru

Ciasto marchewkowe przepis przygotowanie:

Utrzeć jajka z cukrem na gładką masę, następnie dolać olej i wymieszać całość.

Suche składniki: mąka, soda, sól, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać.

Dodać suche składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszać, następnie dodać drobno marchew startą na tarce o drobnych oczkach i orzechy. Opcjonalnie dodać drobno pokrojone owoce i wiórki kokosowe.

Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – przepis na standardową foremkę około 30 x 10 cm.

Piec godzinę w 160 stopniach lub trochę krócej w 180 stopniach – ciasto powinno być wilgotne, ale upieczone.

Po wystygnięciu polać ciasto śmietaną ubitą z cukrem pudrem – doskonale podkreśla cudowny smak ciasta marchewkowego.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top