Naleśniki – idealne proporcje na ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:

5 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Ciasto na naleśniki czyli jak przygotować naleśniki idealne? Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki. Ja zawsze smażę testowego naleśnika i w razie potrzeby modyfikuję proporcje ciasta. Nie zapomnijcie o soli. Jeśli nie możecie jeść mleka można je spokojnie ominąć: mąka, jajko, woda i sól w zupełności wystarczą.

Ciasto na naleśniki – składniki

  • jedno jajko
  • około szklanka mąki
  • około szklanka mleka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie odrobina cukru waniliowego lub esencji waniliowej jeśli naleśniki mają być na słodko

Ciasto na naleśniki – przepis

  1. Przy użyciu miksera lub blendera miksujemy wszystkie składniki. Podane proporcje mąki do mleka są orientacyjne. Jeśli zależy nam na grubszych naleśnikach to dodajemy więcej mąki, jeśli chcemy uzyskać cieniutkie placki to ciasto powinno być bardzo rzadkie, wtedy dodajemy więcej mleka.
  2. Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Najlepiej użyć do tego specjalnej płaskiej patelni z bardzo niskim rantem oraz nieprzywierającą powłoką. Moja mama do natłuszczania patelni używa zawsze zamiast oleju kawałka słoniny, który przyciskała do rozgrzanej patelni przez wylaniem na nią ciasta – jej naleśniki zawsze są najlepsze.
  3. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nalewamy odrobinę około 2-4 łyżki ciasta i poruszając patelnią rozlewamy dokładnie ciasto na całej powierzchni patelni. Smażymy z jednej strony około 1-2 minuty i przerzucamy na drugą stronę i dosmażamy przez kolejną minutę, aż placek odpowiednio się zarumieni.

Przepis na naleśniki nie jest trudny – farsz pozostawiam Waszej fantazji, koniecznie spróbujcie naleśników z cukrem i odrobiną soku z cytryny.

Więcej przepisów na naleśniki:

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Przepis na naleśniki z serem

Przepis na naleśniki z mięsem

Przepis na naleśniki na słodko z musem truskawkowym

 

4/5 - (22 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

6 komentarzy

  1. Ciasto na naleśniki niby prosty przepis, ale pierwszy naleśnik zawsze wędruje do śmietnika. Może za mało rozgrzewam patelnię. Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką. Ja zawsze robię na wodzie naleśniki. Ciasto na naleśniki z mlekiem,to przesada i tak naleśniki tuczą,po co to mleko, chyba, że dla dzieci?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *