Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi czyli co zrobić żeby pierogi były idealne, miękkie i soczyste? Któż nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta – będzie dzięki temu sprężyste i bardzo smaczne. Radzę też bardzo cienko je wałkować – pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nieodwrotnie.
Jeśli macie ochotę na więcej świątecznych przepisów koniecznie sprawdźcie:
Ciasto na pierogi składniki:
1/2 kg dobrej mąki pszennej (najlepiej własnoręcznie przesianej)
jedna szklanka gorącej wody
jedna łyżeczka soli
Ciasto na pierogi przepis:
Mąkę należy przesiać do dużej miski i dosypać sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce uważając, żeby nie poparzyć się od gorącej wody.
Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i ugniatamy ciasto przez kilka minut, aż wyrobimy jednolitą masę na pierogi. Ciasto powinno być maksymalnie wilgotne i puszyste, lekko lepiące się do rąk.
Odrywamy kawałek ciasta od masy i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Dobrze jest również posypać wałek mąką w razie gdyby ciasto przyklejało się nam podczas wałkowania. Pozostałą cześć ciasta zostawiamy w misce posypanej odrobiną mąki oraz przykrytej wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wysychało.
Z rozwałkowanego do odpowiedniej grubości placka wycinamy cienką szklanką kółka i nadziewamy pierogi ulubionym farszem. Im cieńsze ciasto na pierogi tym lepiej – ale należy uważać, żeby zbyt cienkie nie rozrywało się podczas nadziewania. Każdy z pierogów powinien być bardzo dokładnie zamknięty, aby w czasie gotowania farsz pozostał wewnątrz pierogów.
Więcej dań wigilijnych tutaj: potrawy wigilijne
Jeśli od pierogów wolicie uszka polecam: uszka z grzybami
Polecam również pierogi ruskie i pierogi z mięsem
Pingback: Czebureki pyszne ukraińskie pierogi z wołowiną, smażone w oleju.()