Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi 3.70/5 (73.91%) 23 głos[ów]

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi czyli co zrobić żeby pierogi były idealne, miękkie i soczyste? Któż nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta – będzie dzięki temu sprężyste i bardzo smaczne. Radzę też bardzo cienko je wałkować – pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nieodwrotnie.

Jeśli macie ochotę na więcej świątecznych przepisów koniecznie sprawdźcie:

Przepisy na Boże Narodzenie

Ciasto na pierogi składniki:

1/2 kg dobrej mąki pszennej (najlepiej własnoręcznie przesianej)

jedna szklanka gorącej wody

jedna łyżeczka soli

Ciasto na pierogi przepis:

Mąkę należy przesiać do dużej miski i dosypać sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce uważając, żeby nie poparzyć się od gorącej wody.

Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i ugniatamy ciasto przez kilka minut, aż wyrobimy jednolitą masę na pierogi. Ciasto powinno być maksymalnie wilgotne i puszyste, lekko lepiące się do rąk.

Odrywamy kawałek ciasta od masy i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Dobrze jest również posypać wałek mąką w razie gdyby ciasto przyklejało się nam podczas wałkowania. Pozostałą cześć ciasta zostawiamy w misce posypanej odrobiną mąki oraz przykrytej wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wysychało.

Z rozwałkowanego do odpowiedniej grubości placka wycinamy cienką szklanką kółka i nadziewamy pierogi ulubionym farszem. Im cieńsze ciasto na pierogi tym lepiej – ale należy uważać, żeby zbyt cienkie nie rozrywało się podczas nadziewania. Każdy z pierogów powinien być bardzo dokładnie zamknięty, aby w czasie gotowania farsz pozostał wewnątrz pierogów.

Więcej dań wigilijnych tutaj: potrawy wigilijne

Jeśli od pierogów wolicie uszka polecam: uszka z grzybami

Polecam również pierogi ruskie i pierogi z mięsem

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Aga

    Nigdy nie dodaje jajka natomiast odrobine oleju nie sa wtedy suche

  • http://Website ewa

    sprobowalam,od dzis robie pierogi bez jajka.Idealne ciasto

    • Smakalajzyt

      :) podstawowe, bazowe ciasto na pierogi jest bez jajka – tylko mąka, woda i opcjonalnie sól.

  • http://Website anna

    mi ciasto wyszlo twarde tzn. ciasto w juz ugotowanych pierogach jest twarde :/

    • http://Website Pawel

      Jeżeli chcecie żeby wasze pierogi były delikatne to polecam do ciasta dodać margaryny do smażenia w proporcjach 1 kostka margaryny na 1 kg mąki.

  • http://Website Sylwia

    Zgadzam się. Ciasto na pierogi musi być bez jajka i robione z gorącą wodą. Ja nawet soli nie daję, tylko wodę do gotowania ciut więcej solę. Wychodzą zawsze pyszne i delikatne. Tak robiła jeszcze moja babcia a stare przepisy są najlepsze !

  • Pingback: Czebureki pyszne ukraińskie pierogi z wołowiną, smażone w oleju.()

  • http://Website Angelika

    Tak robiła moja mama, moja babcia i teraz ja. Ciasto na pierogi koniecznie trzeba robic z goracą woda.W tej gorącej wodzie tkwi chyba sekret udanego ciasta. Jeżeli komuś się nie udało proponuje sprobować jeszcze raz. Nie duży koszt mąki i wody, ale jaka satysfakcja z udanego ciasta,Trochę cierpliwości a ciast wyjdzie wspaniałe.

Komentarze

komentarze

Back to Top