Ciasto toffi
Ciasto z karmelową polewą toffi z bitą śmietaną i delikatnym miodowym biszkoptem to wypiek a la krówka. Koniecznie dodajcie trochę żelatyny do bitej śmietany – dzięki temu masa śmietanowa będzie bardziej zbita.
Uwielbiam sama gotować słodzone, skondensowane mleko w puszce – dzięki temu uzyskuję idealną konsystencję masy toffi.
Ciasto jest dość proste – najbardziej skomplikowanym elementem jest jak zawsze biszkopt.
Toffi to delikatne, puszyste i obłędnie słodkie ciasto, które warto złamać solidnym posoleniem ciasta na biszkopt, karmel w połączeniu z solą tworzy niesamowicie wciągające zestawienie. Posypka z chrupiących orzechów czy migdałów pięknie równoważy miękką strukturę ciasta.
Ciasto toffi składniki:
biszkopt:
1,5 szklanki mąki
2 jajka (osobno żółtka, osobno ubite białka)
1/4 szklanki cukru pudru
150 gramów masła
trochę cukru waniliowego
1/4 szklanki miodu
2 płaskie łyżeczki sody
solidna szczypta soli
polewa + bita śmietana:
1 puszka skondensowanego, słodzonego mleka (gotować około 2 h)
600 ml śmietany 36% + odrobina cukru pudru i łyżka żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
orzechy lub migdały do posypania
Ciasto z toffi przepis:
Przez 2 godziny gotować słodzone, skondensowane mleko. Wystudzić (najlepiej przygotować masę dzień wcześniej – lub jeśli chcecie mieć ciasto natychmiast możecie użyć gotowej masy).
Na biszkopt:
Ubić białka na sztywną pianę.
Cukier rozetrzeć z żółtkami i połączyć z resztą składników czyli z: roztopionym, przestudzonym masłem, solą, cukrem waniliowym, sodą i miodem – na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać.
Wylać masę na blachę wielkości spodu piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec biszkopt w 170 stopniach około 20 minut – ma być wilgotny, ale upieczony.
Biszkopt przeciąć na pół (na środku dużej blachy). Przestudzić.
Przełożyć 2 biszkopty gęstą śmietaną, ubitą z żelatyną i cukrem pudrem.
Polać całość masą kajmakową i oprószyć posiekanymi migdałami lub orzechami. Dobrze jest schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce, ale jeśli ciężko Wam wytrzymać te katusze zjedzcie po kawałku od razu;)
Ciasto jest idealne, delikatne i bardzo smakowało moim gościom. Na drugi dzień jest chyba jeszcze lepsze.