Ciasto z polewą toffi

Ciasto z polewą toffi 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Ciasto toffi

Ciasto z karmelową polewą toffi z bitą śmietaną i delikatnym miodowym biszkoptem to wypiek a la krówka. Koniecznie dodajcie trochę żelatyny do bitej śmietany – dzięki temu masa śmietanowa będzie bardziej zbita.

Uwielbiam sama gotować słodzone, skondensowane mleko w puszce – dzięki temu uzyskuję idealną konsystencję masy toffi.

Ciasto jest dość proste – najbardziej skomplikowanym elementem jest jak zawsze biszkopt.

Toffi to delikatne, puszyste i obłędnie słodkie ciasto, które warto złamać solidnym posoleniem ciasta na biszkopt, karmel w połączeniu z solą tworzy niesamowicie wciągające zestawienie. Posypka z chrupiących orzechów czy migdałów pięknie równoważy miękką strukturę ciasta.

Ciasto toffi składniki:

biszkopt:

1,5 szklanki mąki

2 jajka (osobno żółtka, osobno ubite białka)

1/4 szklanki cukru pudru

150 gramów masła

trochę cukru waniliowego

1/4 szklanki miodu

2 płaskie łyżeczki sody

solidna szczypta soli

polewa + bita śmietana:

1 puszka skondensowanego, słodzonego mleka (gotować około 2 h)

600 ml śmietany 36% + odrobina cukru pudru i łyżka żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie

orzechy lub migdały do posypania

Ciasto z toffi przepis:

Przez 2 godziny gotować słodzone, skondensowane mleko. Wystudzić (najlepiej przygotować masę dzień wcześniej – lub jeśli chcecie mieć ciasto natychmiast możecie użyć gotowej masy).

Na biszkopt:

Ubić białka na sztywną pianę.

Cukier rozetrzeć z żółtkami i połączyć z resztą składników czyli z: roztopionym, przestudzonym masłem, solą, cukrem waniliowym, sodą i miodem – na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać.

Wylać masę na blachę wielkości spodu piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec biszkopt w 170 stopniach około 20 minut – ma być wilgotny, ale upieczony.

Biszkopt przeciąć na pół (na środku dużej blachy). Przestudzić.

Przełożyć 2 biszkopty gęstą śmietaną, ubitą z żelatyną i cukrem pudrem.

Polać całość masą kajmakową i oprószyć posiekanymi migdałami lub orzechami. Dobrze jest schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce, ale jeśli ciężko Wam wytrzymać te katusze zjedzcie po kawałku od razu;)

Ciasto jest idealne, delikatne i bardzo smakowało moim gościom. Na drugi dzień jest chyba jeszcze lepsze.

ciasto toffi

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://dom-agi.pl/ Aga

    Uwielbiam to ciasto!

  • http://Website ewa

    pychotka, uwielbiam takie smakowite połączenia :)

  • http://Website Małgorzata Korniluk

    Zapowiada sie pysznie , a taki łasuch jak ja na pewno wypróbuje ten przepis :)

  • http://blog-prawny.blogspot.com Izabela

    Uważam, że będzie jeszcze lepsze, gdy zamiast sztucznej waniliny dodamy prawdziwą wanilię. Czy migdały należy uprażyć wcześniej albo skarmelizować?

    • Smakalajzyt

      Ja dodałam migdały surowe, w sensie płatki migdałowe i orzechy prosto z paczki, ale jak ktoś lubi prażone to myślę, że nie zaszkodzi.

  • Agnieszkaa

    wielkości spodku piekarnika? mogłabyś podać w jakiej blaszce Ty pieczesz?

Komentarze

komentarze

Back to Top