Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, pomidorami i cebulą czyli sosem bolognese – na wierzchu posypana serem, który roztapia się w piekarniku. Danie jest bardzo smaczne, lekkie i mam wrażenie, że zdrowe. Kupując cukinie szukajcie tych nie za dużych, w których skórkę łatwo wbić paznokieć – takie “osobniki” są świeże i dojrzałe. Cukinia faszerowana to doskonałe danie – podobnie nadziać możecie też bakłażana czy paprykę – do papryki dodaję jeszcze ryż. Sekretem dobrze zrobionej cukinii jest nie tylko jej przyprawienie, równie ważne jest delikatne podpieczenie wydrążonej cukinii jeszcze bez farszu.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem – składniki

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kilograma mięsa mielonego
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
  • płatki chilli
  • ser żółty do posypania (opcjonalnie feta)
  • oliwa z oliwek

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem – przepis

  1. Cukinie przeciąć na pół wzdłuż i łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Posypać wydrążone cukinie solą i pieprzem, skropić odrobiną oliwy i tak przygotowane cukiniowe łódeczki podpiec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  2. W międzyczasie podsmażyć cebulę, czosnek i mięso mielone. Następnie dodać puszkę pomidorów, koncentrat i przyprawy – sól, pieprz (jeśli będzie zbyt kwaśne można dodać szczyptę cukru) i redukować powoli sos. Na koniec gdy już zgęstnieje dodać zioła prowansalskie, posiekaną świeżą bazylię i opcjonalnie trochę chilli – ja użyłam płatków chilli.
  3. Na lekko podpieczone łódeczki nałożyć farsz, oprószyć całość serem i podpiekać do roztopienia sera i miękkości cukinii czyli jakieś 20 minut. Danie będzie doskonałe.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem
4.5/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. […] na tydzień nad jeziorko z przyczepką camping Jagoda, super łazienki 🙂 przepis wzięłam z Cukinia faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym z serem Paulina, mnie kiedyś wrzucili to takiej morskiej wody na kolonii… brrr 🙂 moncia, witaj i głowa […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *