Curry przepis

Curry przepis 5.00/5 (100.00%) 5 głos[ów]

Curry przepis

Curry przepis – mój przepis na wyśmienite curry zawierające wszystkie cudowne smaki świata. Przepis jest nieco pracochłonny – bo wszystko robimy od podstaw – ale warto, po stokroć warto. Chociaż raz zróbcie pastę curry od zera – to może być ryzykowne bo nigdy więcej nie przygotujecie curry ze słoika na szybko. Podstawą pasty jest kumin, ziarna kolendry, zielone chilli, imbir, cebula i czosnek. Do sou dodaję liście limonki i trawę cytrynową – a całość skrapiam sosem rybnym. Całość posypcie sporą garścią liści kolendry.

Curry przepis składniki:

700 gramów piersi z kurczaka

2 słodkie ziemniaki

2 cukinie lub 1 spory kabaczek

200 gramów fasolki szparagowej

mleko kokosowe 1 puszka (do gotowania w nim kurczaka i zagęszczenia sosu)

3 liście limonki

1 szklanka bulionu z kurczaka lub bulionu z rozpuszczonej kostki rosołowej

opcjonalnie garść małych kukurydz (baby corn)

pół pęczka kolendry do posypania

curry przepis

curry przepis

 

Curry przepis składniki na pastę curry:

1 łyżka ziaren kolendry

pół łyżki kuminu lub kminu (nasion)

3 zielone chilli – lekko pikantne

3 łyżeczki brązowego cukry lub cukru palmowego w bryle

1 łyżeczka soli – resztę dosolić sosem rybnym

4 ząbki czosnku

2 cm kawałek imbiru

4 łyżki liści kolendry

10 listków mięty

odrobina gałki muszkatołowej

odrobina oleju

sos rybny 4 łyżki

trawa cytrynowa – można ją ugnieść z pozostałymi składnikami, ale ja wolę dorzucić całą laskę trawy cytrynowej do sosu.

Curry przepis przygotowanie:

Dużą puszkę mleka kokosowego przelać przez sitko, żeby oddzielić część gęstą od rzadkiej. W części rzadkiej ugotować pierś z kurczaka, dolać do gotowania 3/4 szklanki bulionu, listków limonki (mam mrożone) i opcjonalnie kilka liści curry ja dodaję suszonych. Gotować około 30 minut. Następnie wyjąć mięso do przestygnięcia.

W międzyczasie przygotować pastę curry – na patelni uprażyć nasiona kolendry i kuminu. Wszystkie składniki: chilli, cebulę, cukier, sól, sos rybny, czosnek, imbir, mięta, kolendra, prażone ziarna kolendry i kuminu oraz gałkę muszkatołową ugnieść w moździerzu, wcześniej cebulę i imbir drobno posiekać. Opcjonalnie można użyć blendera – ja jednak curry traktuję z namaszczeniem i tłukę wszystko żmudnie w moździerzu. Możecie zrobić 2 z więcej składników i trzymać w słoiku pastę na czarną godzinę – czyli jak najdzie Was nagła ochota na najlepsze curry – po prostu użyjcie własnoręcznie robionej pasty.

Na patelnię wlejcie 4 łyżki bulionu i dodajcie połowę przygotowanej pasty curry. Podsmażcie do momentu, w którym poczujecie zapach curry w całym domu czyli jakieś 5 minut. Dodać laskę trawy cytrynowej i kilka liści limonki.

Dolać na patelnię szklankę bulionu z mlekiem kokosowym z gotowania kurczaka a następnie dorzucić słodkie ziemniaki i cukinię.

Po około 10 minutach dodać pokrojoną pierś z kurczaka i dusić w sosie około 15 minut.

Dodać drugą część pasty curry i fasolkę szparagową.

Smażyć jeszcze 10 minut, następnie dodać gęstą część mleka kokosowego, która cudownie zagęści sos.

Na koniec opcjonalnie doprawić sosem rybnym, cukrem i chilli – ja lubię ostre curry więc na koniec dorzucam zazwyczaj więcej chilli a całość posypuję oprócz kolendry plasterkami świeżej papryczki chilli.

Curry podaję z białym ryżem Basmati.

zielone curry

zielone curry

 

Share Button
  • http://Website patison

    Przepis swietny, ale mam w domu pastę curry panang można to jakoś zastąpić? niestety nie mam w domu czasu na gotowanie..;)

    • Smakalajzyt

      Pewnie, zawsze zachęcam do eksperymentów.

Komentarze

komentarze

Back to Top