Surówka z czarnej rzepy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Czarna rzepa, brukiew, pasternak, to warzywa kojarzące się z czasami PRL-u, kiedy to karmiono nimi zwierzęta hodowlane. Czarna rzepa – zapomniane warzywo coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne.

Właściwości czarnej rzep

  • Zawiera: magnez, potas, fluor, żelazo, cynk. Witaminy: A, B, C.
  • Ponadto błonnik i inne pożyteczne substancje zawarte w niej to: białka i fitocydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Wykorzystuje się ją w preparatach farmaceutycznych.
  • Czarna rzepa jest zdrowa na wątrobę, żołądek, leczy anemię, zapobiega zaparciom.
  • Sokiem z czarnej rzepy można leczyć bóle gośćcowe, reumatyzm, kaszel.
  • Niestety nie wszyscy mogą jej używać!
  • Osoby z wrzodami żołądka, nieżytem jelit, niewydolnością nerek lub serca nie mogą jej stosować!

Surówka z czarnej rzepy – składniki

  • jedna czarna rzepa
  • 120 g ugotowanej drobnej fasoli
  • dwa ziemniaki
  • cebula
  • jajko na twardo
  • 2,5 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sałatka z czarnej rzepy – przepis

  1. Obraną i umytą rzepę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
  2. W tym czasie siekamy drobno cebulę. Fasolę rozgniatamy na papkę, ziemniaki również rozgniatamy. Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy oliwę.
  3. Dodajemy pieprzu i soli i znowu mieszamy.
  4. Sałatkę podajemy udekorowaną jajkiem i całymi fasolkami.

Zdrowo, pożywnie i pysznie.

Czarna rzepa z twarożkiem – inna propozycja podania

  • 200 g półtłustego twarogu
  • jedna duża rzepa
  • 2,5 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz

Mieszamy wszystkie składniki i jemy zdrowo i ze smakiem!

4.3/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *