Czarna rzepa

Czarna rzepa 4.33/5 (86.67%) 3 głos[ów]

Czarna rzepa

Czarna rzepa, brukiew, pasternak, to warzywa kojarzące się z czasami PRL-u, kiedy to karmiono nimi zwierzęta hodowlane.

Czarna rzepa – zapomniane warzywo coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne.

Właściwości czarnej rzepy:

Zawiera: magnez, potas, fluor, żelazo, cynk. Witaminy: A, B, C.

Ponadto błonnik i inne pożyteczne substancje zawarte w niej to: białka i fitocydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Wykorzystuje się ją w preparatach farmaceutycznych.

Czarna rzepa jest zdrowa na wątrobę, żołądek, leczy anemię, zapobiega zaparciom.

Sokiem z czarnej rzepy można leczyć bóle gośćcowe, reumatyzm, kaszel.

Niestety nie wszyscy mogą jej używać!

Osoby z wrzodami żołądka, nieżytem jelit, niewydolnością nerek lub serca nie mogą jej stosować!

Czarna rzepa propozycje podania:

Sałatka z czarnej rzepy z fasolą:

jedna czarna rzepa

120 g ugotowanej drobnej fasoli

dwa ziemniaki

cebula

jajko na twardo

2,5 łyżki oliwy

sól

pieprz

Sałatka z czarnej rzepy przygotowanie:

Obraną i umytą rzepę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie siekamy drobno cebulę. Fasolę rozgniatamy na papkę, ziemniaki również rozgniatamy. Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy oliwę.

Dodajemy pieprzu i soli i znowu mieszamy.

Sałatkę podajemy udekorowaną jajkiem i całymi fasolkami.

Zdrowo, pożywnie i pysznie.

Czarna rzepa z twarożkiem to kolejna propozycja dania z rzepą w roli głównej:

200 g półtłustego twarogu

jedna duża rzepa

2,5 łyżki śmietany 12%

sól i pieprz

Mieszamy wszystkie składniki i jemy zdrowo i ze smakiem!

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top