Czarna rzepa
Czarna rzepa, brukiew, pasternak, to warzywa kojarzące się z czasami PRL-u, kiedy to karmiono nimi zwierzęta hodowlane.
Czarna rzepa – zapomniane warzywo coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne.
Właściwości czarnej rzepy:
Zawiera: magnez, potas, fluor, żelazo, cynk. Witaminy: A, B, C.
Ponadto błonnik i inne pożyteczne substancje zawarte w niej to: białka i fitocydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Wykorzystuje się ją w preparatach farmaceutycznych.
Czarna rzepa jest zdrowa na wątrobę, żołądek, leczy anemię, zapobiega zaparciom.
Sokiem z czarnej rzepy można leczyć bóle gośćcowe, reumatyzm, kaszel.
Niestety nie wszyscy mogą jej używać!
Osoby z wrzodami żołądka, nieżytem jelit, niewydolnością nerek lub serca nie mogą jej stosować!
Czarna rzepa propozycje podania:
Sałatka z czarnej rzepy z fasolą:
jedna czarna rzepa
120 g ugotowanej drobnej fasoli
dwa ziemniaki
cebula
jajko na twardo
2,5 łyżki oliwy
sól
pieprz
Sałatka z czarnej rzepy przygotowanie:
Obraną i umytą rzepę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie siekamy drobno cebulę. Fasolę rozgniatamy na papkę, ziemniaki również rozgniatamy. Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy oliwę.
Dodajemy pieprzu i soli i znowu mieszamy.
Sałatkę podajemy udekorowaną jajkiem i całymi fasolkami.
Zdrowo, pożywnie i pysznie.
Czarna rzepa z twarożkiem to kolejna propozycja dania z rzepą w roli głównej:
200 g półtłustego twarogu
jedna duża rzepa
2,5 łyżki śmietany 12%
sól i pieprz
Mieszamy wszystkie składniki i jemy zdrowo i ze smakiem!