Czebureki

Czebureki 4.67/5 (93.33%) 6 głos[ów]

Czebureki

Czebureki to aromatyczne, soczyste i wspaniale rozgrzewające ukraińskie, smażone pierogi. W środku wypchane mięsem wołowym, które jest dość tłuste – po usmażeniu wydobywa się z nich tłusty, wołowy bulion, który powoduje niesamowite wrażenia smakowe, które czynią pierwsze zetknięcie z czeburekiem niesamowitym przeżyciem.

Ciasto to mieszanka mąki, wody i soli – powinno być cienkie, wilgotne i elastyczne – dzięki temu doskonale uwięzi farsz, a po usmażeniu nie będzie za grube.

Doskonałym dodatkiem do czebureków jest rosół – oczywiście wołowy.

Czebureki składniki:

Ciasto:

maka, woda, sól wg. ciasto na pierogi

Farsz:

600 gramów mielonej, tłustej wołowiny

1 średnia cebula (uprzednio podsmażona)

sól, pieprz

olej do smażenia (około pół litra)

Czebureki przepis przygotowanie:

Gorąca wodę połączyć z mąką i solą – ciasto powinno być wilgotne i mieć plastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto odkładamy, przykryte ścierką na pół godziny w ciepłe miejsce.

Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę na złocisty kolor i dodajemy do mięsa mielonego, które przyprawiamy solą i pieprzem do smaku – proponuję nie żałować tych dwóch przypraw – czebureki mają być wyraziste.

Ciasto wałkujemy na cienki placek wielkości talerzyka deserowego – tak, tak – czeburaki to potężne pierogi.

Do ciasta wkładamy około 1,5 łyżki stołowej farszu – nie powinno być za dużo farszu bo ciasto zbyt napuchnie i wycieknie z niego nawilżający tłuszcz. Zawiniątka powinny być raczej płaskie.

Sklejamy ciasto za pomocą wody i solidnego uciskania – pamiętajcie – musi być szczelnie.

Wrzucamy czebureki na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony, aż pięknie się zarumienią.

Podajemy z rosołem – uważajcie – nawet jeśli czeburek ostygł z wierzchu – w środku nadal jest gorący jak lawa i może poparzyć Wasze łakome paszcze.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top