Czebureki
Czebureki to aromatyczne, soczyste i wspaniale rozgrzewające ukraińskie, smażone pierogi. W środku wypchane mięsem wołowym, które jest dość tłuste – po usmażeniu wydobywa się z nich tłusty, wołowy bulion, który powoduje niesamowite wrażenia smakowe, które czynią pierwsze zetknięcie z czeburekiem niesamowitym przeżyciem.
Ciasto to mieszanka mąki, wody i soli – powinno być cienkie, wilgotne i elastyczne – dzięki temu doskonale uwięzi farsz, a po usmażeniu nie będzie za grube.
Doskonałym dodatkiem do czebureków jest rosół – oczywiście wołowy.
Czebureki składniki:
Ciasto:
maka, woda, sól wg. ciasto na pierogi
Farsz:
600 gramów mielonej, tłustej wołowiny
1 średnia cebula (uprzednio podsmażona)
sól, pieprz
olej do smażenia (około pół litra)
Czebureki przepis przygotowanie:
Gorąca wodę połączyć z mąką i solą – ciasto powinno być wilgotne i mieć plastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto odkładamy, przykryte ścierką na pół godziny w ciepłe miejsce.
Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę na złocisty kolor i dodajemy do mięsa mielonego, które przyprawiamy solą i pieprzem do smaku – proponuję nie żałować tych dwóch przypraw – czebureki mają być wyraziste.
Ciasto wałkujemy na cienki placek wielkości talerzyka deserowego – tak, tak – czeburaki to potężne pierogi.
Do ciasta wkładamy około 1,5 łyżki stołowej farszu – nie powinno być za dużo farszu bo ciasto zbyt napuchnie i wycieknie z niego nawilżający tłuszcz. Zawiniątka powinny być raczej płaskie.
Sklejamy ciasto za pomocą wody i solidnego uciskania – pamiętajcie – musi być szczelnie.
Wrzucamy czebureki na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony, aż pięknie się zarumienią.
Podajemy z rosołem – uważajcie – nawet jeśli czeburek ostygł z wierzchu – w środku nadal jest gorący jak lawa i może poparzyć Wasze łakome paszcze.