Deser bananowy – czyli pączki z ciasta bananowego

Deser bananowy – czyli pączki z ciasta bananowego 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Deser bananowy w azjatyckim stylu – pączki bananowe

Deser bananowy według mistrza Gordona, to puszyste kuleczki z banana z odrobiną mąki, wiórków kokosowych, nutą limonki i cukru. Smakują jak z ekskluzywnej azjatyckiej knajpy. Puszystości bananowym pączkom nadaje proszek do pieczenia, mają chrupiącą skórkę i lekko ciągnący się środek. Są smażone w głębokim oleju. Oprószcie je cukrem pudrem i poczekajcie chwilę, aż przestygną bo można się nimi nieźle poparzyć. Przygotujecie ten deser w 15 minut i powalicie Waszych gości na kolana.

Deser bananowy składniki:

3 dorodne banany (mogą mieć czarne plamy)

8 łyżek mąki pszennej

4 łyżki cukru

4 łyżki wiórków kokosowych

niecała, mała łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

skórka z jednej limonki

cukier puder do posypania

olej do smażenia

Deser bananowy przepis przygotowanie:

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier oraz skórkę z limonki czyli tak zwane suche składniki.

Następnie dodać do nich dojrzałe banany, rozgniecione widelcem – połączyć dokładnie składniki.

Wstawić mieszaninę do lodówki na około pół godziny.

Rozgrzać olej i gdy będzie gotowy wrzucać delikatnie łyżką kawałki ciasta bananowego. Powinny zrumienić się na złoty, piękny kolor. Gotowe kulki odkładać na grubą warstwę ręcznika papierowego – dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe i rumiane kulki oprószyć cukrem pudrem i jeść szybko, póki są jeszcze ciepłe.

 

deser bananowy

deser bananowy

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top