Deser bananowy w azjatyckim stylu – pączki bananowe
Deser bananowy według mistrza Gordona, to puszyste kuleczki z banana z odrobiną mąki, wiórków kokosowych, nutą limonki i cukru. Smakują jak z ekskluzywnej azjatyckiej knajpy. Puszystości bananowym pączkom nadaje proszek do pieczenia, mają chrupiącą skórkę i lekko ciągnący się środek. Są smażone w głębokim oleju. Oprószcie je cukrem pudrem i poczekajcie chwilę, aż przestygną bo można się nimi nieźle poparzyć. Przygotujecie ten deser w 15 minut i powalicie Waszych gości na kolana.
Deser bananowy składniki:
3 dorodne banany (mogą mieć czarne plamy)
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
niecała, mała łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z jednej limonki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Deser bananowy przepis przygotowanie:
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier oraz skórkę z limonki czyli tak zwane suche składniki.
Następnie dodać do nich dojrzałe banany, rozgniecione widelcem – połączyć dokładnie składniki.
Wstawić mieszaninę do lodówki na około pół godziny.
Rozgrzać olej i gdy będzie gotowy wrzucać delikatnie łyżką kawałki ciasta bananowego. Powinny zrumienić się na złoty, piękny kolor. Gotowe kulki odkładać na grubą warstwę ręcznika papierowego – dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe i rumiane kulki oprószyć cukrem pudrem i jeść szybko, póki są jeszcze ciepłe.

deser bananowy