Deska serów

Deska serów 3.80/5 (76.00%) 5 głos[ów]

Deska serów

Deska serów przygotowanie prostej i pięknej przekąski. Jakich serów użyć do deski serów? Każdego po trochu: camembert, brie, blue czyli pleśniowy ser niebieski, opcjonalnie żółty, miękki kozi i każdy, który lubicie lub akurat wpadł Wam w ręce. Ja bardzo lubię Gorgonzolę i kozi miękki ser bez skórki. Do deski serów pasują winogrona i morele, oraz konfitura z żurawiny. Lubię też przełamać miękkość serów czymś chrupiącym np. pestkami słonecznika czy dyni. Deskę serów przygotujecie w 10 minut, doskonale nadaje się jako imprezowa przekąska, na kolację we dwoje czy szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości, oraz jako deser po kolacji. Polecam serwować do tego dania czerwone, wytrawne wino.

Deska serów składniki:

Jeden ser brie

Jeden camembert

Jeden ser pleśniowy np. Rockford

każdy Wasz ulubiony ser będzie dobry – eksperymentujcie

Kiść winogron

Garść ziaren dyni i słonecznika

Konfitura żurawinowa lub morelowa

Połamana bagietka

I oczywiście wino

Deska serów przygotowanie:

Cóż tu pisać. Sery rozpakować, położyć na desce najlepiej godzinę przed przyjściem gości, zbyt zimne sery nie będą smaczne. Można pokroić na większe kawałki, ale nie trzeba – wystarczy podać gościom nożyki i zapanuje serowa samoobsługa.

Do małych misek przełożyć konfiturę, nasiona też umieścić w salaterkach.

Umyć winogrona, połamać bagietkę.

Otworzyć wino godzinę przed jedzeniem, żeby pooddychało.

Jeść, śmiać się, zagryzać winogronami. Cudownie.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top