Deska serów
Deska serów przygotowanie prostej i pięknej przekąski. Jakich serów użyć do deski serów? Każdego po trochu: camembert, brie, blue czyli pleśniowy ser niebieski, opcjonalnie żółty, miękki kozi i każdy, który lubicie lub akurat wpadł Wam w ręce. Ja bardzo lubię Gorgonzolę i kozi miękki ser bez skórki. Do deski serów pasują winogrona i morele, oraz konfitura z żurawiny. Lubię też przełamać miękkość serów czymś chrupiącym np. pestkami słonecznika czy dyni. Deskę serów przygotujecie w 10 minut, doskonale nadaje się jako imprezowa przekąska, na kolację we dwoje czy szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości, oraz jako deser po kolacji. Polecam serwować do tego dania czerwone, wytrawne wino.
Deska serów składniki:
Jeden ser brie
Jeden camembert
Jeden ser pleśniowy np. Rockford
każdy Wasz ulubiony ser będzie dobry – eksperymentujcie
Kiść winogron
Garść ziaren dyni i słonecznika
Konfitura żurawinowa lub morelowa
Połamana bagietka
I oczywiście wino
Deska serów przygotowanie:
Cóż tu pisać. Sery rozpakować, położyć na desce najlepiej godzinę przed przyjściem gości, zbyt zimne sery nie będą smaczne. Można pokroić na większe kawałki, ale nie trzeba – wystarczy podać gościom nożyki i zapanuje serowa samoobsługa.
Do małych misek przełożyć konfiturę, nasiona też umieścić w salaterkach.
Umyć winogrona, połamać bagietkę.
Otworzyć wino godzinę przed jedzeniem, żeby pooddychało.
Jeść, śmiać się, zagryzać winogronami. Cudownie.