Dorsz duszony

Dorsz duszony 4.17/5 (83.33%) 6 głos[ów]

Dorsz duszony

Dorsz duszony w śmietanie z cebulą i koperkiem to pomysł na błyskawiczny i delikatny obiad. Danie to przygotujecie w 15 minut, polecam serwować duszonego dorsza ze szpinakiem. Warto do 18% śmietany wkropić trochę soku z cytryny – przyjemnie ożywi danie. Duszony dorsz jest miękki, soczysty i o wiele delikatniejszy niż smażony. Ja doprawiam to danie ziołami prowansalskimi lub tymiankiem.

Dorsz duszony składniki:

2 filety z dorsza (jeśli macie mrożone należy je rozmrozić przed smażeniem – rybę najlepiej rozmrażać powoli w lodówce)

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

zioła prowansalskie, sól, pieprz

śmietana 18%

kilka kropli soku z cytryny

świeży koperek

łyżka masła do smażenia

Dorsz duszony przepis przygotowanie:

Dorsza umyć i wysuszyć oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec dodać drobno posiekany ząbek czosnku.

Na cebulę położyć kawałki dorsza i chwilę podsmażać z obu stron, następnie zalać całość śmietaną.

Doprawić tymiankiem lub ziołami prowansalskimi, vegetą, solą i pieprzem. Całość skropić sokiem z cytryny – doda wyrazu temu delikatnemu sosowi.

Dusić do momentu aż śmietana zgęstnieje a dorsz się zetnie – pamiętajcie – nie za długo, żeby nie przesuszyć ryby.

Całość obficie posypać koperkiem. Serwować ze szpinakiem i czosnkiem.

Uwielbiam to delikatne, aromatyczne danie. Słony dorsz przełamany aksamitnym śmietanowym sosem z kawałkami cebuli (może być też por – będzie jeszcze delikatniej) to wymarzony obiad.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top