Dynia marynowana
Dynia marynowana prosty przepis na delikatną dynię z goździkami, odrobiną cynamonu w occie z cukrem. Całość przygotujecie w 20 minut. To doskonały dodatek do dań z indyka, kurczaka czy schabu. Można podać marynowaną dynię z innymi marynowanymi przekąskami np. z ogórkami w chilli czy grzybami w occie. Ta delikatna sałatka to klasyka, sezon na dynie nie trwa długo dlatego przetwory z dyni są świetnym sposobem na przedłużenie tego sezonu. Walcząc z krojeniem twardej dyni możecie nakroić trochę więcej i zrobić pyszny keczup z dyni, polecam go ogromnie.
Dynia marynowana składniki:
Podane składniki są na 2 duże słoiki.
o,5 kg dyni pokrojonej w kostkę
0,5 litra wody
10 goździków
pół laski cynamonu
pół szklanki cukru
szczypta soli
pół szklanki octu
Dynia marynowana przepis przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić na ładne kawałki.
Zalać wodą z cukrem, goździkami i cynamonem i odrobiną soli.
Gotować około 10 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
Dolać octu i pogotować jeszcze 3 minuty.
Posmakujcie marynaty czy jej smak jest zbalansowany słodko-kwaśny z korzenną nutą goździków i cynamonu. Jeśli lubicie słodszą wersję można dosłodzić. Ja lubię marynowaną dynię lekko wytrawną, nie powinno być zbyt słodko.
Sparzone słoiki pasteryzować 20 minut. Odwrócić do góry dnem i czekać do rana (no dobra można iść spać – nie trzeba ich obserwować całą noc), aż wieczka się wciągną.
Najlepsza dynia będzie co najmniej po tygodniu spędzonym w słoiku – aromaty się przegryzą. Pycha

dynia marynowana i dyniowy keczup
Pingback: Keczup z dyni przepis na pyszny dyniowy chutney, który jest wspaniały()