Dynia marynowana

Dynia marynowana 4.57/5 (91.43%) 7 głos[ów]

Dynia marynowana

Dynia marynowana prosty przepis na delikatną dynię z goździkami, odrobiną cynamonu w occie z cukrem. Całość przygotujecie w 20 minut. To doskonały dodatek do dań z indyka, kurczaka czy schabu. Można podać marynowaną dynię z innymi marynowanymi przekąskami np. z ogórkami w chilli czy grzybami w occie. Ta delikatna sałatka to klasyka, sezon na dynie nie trwa długo dlatego przetwory z dyni są świetnym sposobem na przedłużenie tego sezonu. Walcząc z krojeniem twardej dyni możecie nakroić trochę więcej i zrobić pyszny keczup z dyni, polecam go ogromnie.

Dynia marynowana składniki:

Podane składniki są na 2 duże słoiki.

o,5 kg dyni pokrojonej w kostkę

0,5 litra wody

10 goździków

pół laski cynamonu

pół szklanki cukru

szczypta soli

pół szklanki octu

Dynia marynowana przepis przygotowanie:

Dynię obrać i pokroić na ładne kawałki.

Zalać wodą z cukrem, goździkami i cynamonem i odrobiną soli.

Gotować około 10 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie.

Dolać octu i pogotować jeszcze 3 minuty.

Posmakujcie marynaty czy jej smak jest zbalansowany słodko-kwaśny z korzenną nutą goździków i cynamonu. Jeśli lubicie słodszą wersję można dosłodzić. Ja lubię marynowaną dynię lekko wytrawną, nie powinno być zbyt słodko.

Sparzone słoiki pasteryzować 20 minut. Odwrócić do góry dnem i czekać do rana (no dobra można iść spać – nie trzeba ich obserwować całą noc), aż wieczka się wciągną.

Najlepsza dynia będzie co najmniej po tygodniu spędzonym w słoiku – aromaty się przegryzą. Pycha

dynia marynowana i dyniowy keczup

dynia marynowana i dyniowy keczup

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top