Falafel przepis

Falafel przepis 4.11/5 (82.22%) 9 głos[ów]

Falafel przepis

Falafel to bardzo popularna wegetariańska przekąska. Pochodzi z bliskiego wschodu, a w Europie zdobywa coraz większą popularność, często jest alternatywą dla mięsnego kababa. Przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale warto – nie ma nic lepszego niż świeżo smażony falafel.

przyprawy falafel

przyprawy falafel

Falafel przepis:

1/2 kg suchej cieciorki ( bu kilo ;-) )

drobno pokrojona cebula

pęczek natki pietruszki

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

Olej do smażenia

Suche przyprawy:

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka kolendry (suszonych nasion)

duża szczypta pieprzu

duża szczypta pieprzu cayenne

kilka nasion kardamonu

Falafel przepis – przygotowanie:

Suchą cieciorkę przekładamy do bardzo dużej miski i zalewamy zimną wodą, tak żeby wody było około 8-10 centymetrów ponad cieciorkę, odstawiamy ją na całą noc, żeby nasiąkła i podwoiła swoją objętość. (Nie używajcie cieciorki z puszki bo falafele będą zbyt miękkie i rozlazłe). Następnego dnia należy obrać cieciorkę z łupinek i odsączyć. Zmiksuj cieciorkę wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy przekładamy do dużego moździerza i dokładnie rozcieramy. Najlepiej użyć wszystkich przypraw w nasionach wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Dokładamy przyprawy do cieciorki i mielimy dalej co jakiś czas mieszając całość łyżką, żeby masa była jednolita. Na koniec mielenia masa powinna ciągle mieć widoczne kawałki cieciorki – zobaczcie na zdjęcie jak to mniej więcej powinno wyglądać ;-)

Gotową masę przekładamy do miski i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Z masy formujemy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej.  Smażymy falafele w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane :-) Jeśli masa podczas smażenia rozpada się to należy dodać odrobinę mąki i jeszcze raz przemielić całość w robocie kuchennym – przed przystąpieniem do lepienia kulek warto sprawdzić jak masa zachowuje się podczas smażenia :-)

 

Gotowe kulki przekłada się na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

falafel przepis gotowa masa

falafel przepis

Share Button
  • http://Website kuba

    zrobiłem według waszego przepisu ale nie obierając ze skórki- bo to jest niepoważne, wyszło wspaniale, dzięki!

  • Pingback: Falafel | Próby przeniesienia()

Komentarze

komentarze

Back to Top