Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 3.73/5 (74.67%) 15 głos[ów]

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku czyli biała fasola na gęsto z kiełbasą w sosie pomidorowym. To sycące danie idealne na jesień i zimę. Możecie doprawić je odrobiną chilli – rozgrzeje Was jeszcze bardziej. Do fasolki dodaję cebulę, boczek i kiełbasę. Całość zalewam pomidorami z puszki i doprawiam między innymi majerankiem.

Fasolka po bretońsku składniki:

500 gramów suchej fasoli typu Jaś

300 gramów kiełbasy wędzonej

100 gramów boczku wędzonego

dwie cebule

ząbek czosnku

puszka pomidorów

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

łyżka mąki oraz odrobina masła do zasmażki

liść laurowy i ziele angielskie

sól, majeranek, pieprz

Fasolka po bretońsku przepis:

Suchą fasolę należy pozostawić namoczoną w wodzie na noc poprzedzającą przygotowanie dania. Następnego dnia fasolkę należy przepłukać i gotować w nowej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, liści laurowych i ziela angielskiego przez około godzinę. Wody do gotowania powinna sięgać 3-4 cm ponad fasolkę.

Na patelni należy podsmażyć pokrojoną w słupki kiełbasę oraz boczek. Po wytopieniu tłuszczu z boczku i kiełbasy należy dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku.

Gdy cebula się zeszkli należy dodać zawartość patelni do gotującej się fasolki i dalej gotować aż fasola będzie miękka. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i przyprawy – czyli majeranek, pieprz oraz sól do smaku. Całość gotujemy jeszcze około 15-20 minut.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, którą smażymy około 1-2 minuty, aż zasmażka się lekko zarumieni. Dodajemy całość do fasolki, aby zagęścić sos. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty.

fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top