Flaki wołowe na rosole

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są to na bazie wołowego bulionu z dodatkiem marchwi, pora, selera i pietruszki. Nie zapomnijcie o liściu laurowym i odrobinie gałki muszkatołowej. Ja kupuję oczyszczone i ugotowane flaki wołowe, które ponownie gotuję około godziny zanim dodam je do bulionu.

Flaki wołowe na rosole – składniki

  • wołowa porcja rosołowa (np. goleń wołowa) dobrze, żeby była z kością
  • włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz, łyżka octu winnego
  • Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów
  • Zasmażka do zagęszczenia flaków: mąka i masło w proporcjach 1:1 podsmażone na złocisty kolor

Flaki wołowe na rosole – przepis

  1. Mięso wołowe wkładamy do zimniej wody i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumy, przepis na wspaniały bulion rosołowy również tutaj.
  2. Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.
  3. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić. Dobry bulion to skarb.
  4. W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
  5. Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości.
  6. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną paryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego.

Jeśli chcecie, żeby flaki były jeszcze smaczniejsze dodajcie trochę wołowiny z rosołu.

Jeśli lubicie bardzo gęste możecie zagęścić je zasmażką z mąki i masła. Łyżeczka masła na łyżeczkę mąki.

Zupę tę serwujemy ze świeżą bułką.

flaki przepis
Flaki wołowe na rosole
3.5/5 - (20 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

4 komentarze

  1. Ja gotuję flaki w identyczny sposób.Cała moja rodzina uwielbia ten smak 🙂 Pycha.Oprócz wymienionych warzyw dodaję również cebulę.

  2. wreszcie jakiś normalny przepis, mój jest bardzo podobny tylko bez imbiru bo jak dla mnie flaki nabierają mdławego smaku , gałkę również dodaje ale tylko w kawałku ścieram bo ten z torebki jest do niczego i nigdy zasmażki z masła absolutnie psuje smak, najlepsza jest sama mąka podsmazona leciutko żeby nie zgorzkniała takie moje rady

  3. Panie Leszku, co Pan tak dbasz o teściową? Chyba bardzo dobra musi być. Na pewno nie lepsza od flaków. Ja tam bym swojej teściwej takie flaki dałbym tylko powąchzc. Zasmażka tez mi nie odpowiada, jak i imbir. Kieys nie znano takich pprzypraw i też były świetne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *