Fufu

Fufu 3.83/5 (76.67%) 6 głos[ów]

Fufu

Fufu to kluska z mąki z plantana z gulaszem afrykańskim a właściwie zupą (bo tak nazywają to danie moi znajomi z Ghany, którzy nauczyli mnie ją przyrządzać). Ghańska, pikantna zupa jest z wołowiny, wędzonej ryby, chilli, cebuli i pomidorów to wspaniałe, sycące danie. Nie zapomnijcie o czosnku i imbirze. Najlepiej smakuje z fufu czyli kluchą z taro (cocoyam) lub plantanów. Fufu ma konsystencję pomiędzy gęstym pure ziemniaczanym a kopytkami, jest doskonałym uzupełnieniem aromatycznego afrykańskiego gulaszu. Fufu w formie instant można kupić np. w kuchniach świata, ale nie myślicie sobie, że uda się Wam je przyrządzić błyskawicznie, my nie raz połamaliśmy na nim drewnianą łyżkę. Ale wicie co, żadna połamana łyżka się nie liczy – fufu warte jest o wiele więcej!

fufu

fufu

 

Gulasz afrykański składniki:

1/2 kg wołowiny (gulaszowej, udźca lub takiej jaką lubicie)

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru (odpowiednik 3 ząbków czosnku)

2 puszki pomidorów

dużo chilli (ewentualnie sambal)

olej palmowy do smażenia (ewentualnie zwykły olej)

jedna średnia wędzona makrela lub inna wędzona ryba (do dorzucenia do sosu w połowie gotowania)

Do podania:

jedna saszetka fufu ugotowanego z wodą według przepisu na opakowaniu

Gulasz afrykański przepis przygotowanie:

Wołowinę umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć do zrumienienia na oleju palmowym. Dusić 15 minut.

Zmiksować na gładką masę cebulę, imbir, czosnek, kilka chilli i 2 puszki pomidorów. Powstanie pikantna, aromatyczna baza, którą zalewamy podduszoną wołowinę.

Powstały gulasz mieszajcie co jakiś czas, żeby nie przywierał do dna. Po około godzinie duszenia, gdy mięso lekko zmięknie dodać obraną wędzoną makrelę. Oryginalnie można wrzucić ją w całości, ale ja wolę nie bawić się z ośćmi w gulaszu.

Całość gotować do miękkości mięsa. Ryba rozpadnie się w sosie i doda głębokiego, słonego smaku. Niektórym ten pomysł może wydawać się dziwny – ryba w gulaszu? Zaufajcie mi – spróbujcie!

Gulasz posolić i popieprzyć do smaku.

Uwielbiam ten esencjonalny gulasz, to podstawowe danie Ghańskiej kuchni, w lodówce moich znajomych zawsze można znaleźć bazę do tego dania czyli zmiksowaną cebulą z chilli, imbirem, czosnkiem i pomidorami – proste, a jakże magiczne składniki. Drugim sekretem jest oczywiście wędzona ryba, pozostałymi składnikami możecie żonglować do woli.

 Jak przygotować fufu:

Mąkę z plantanów mieszamy z gorącą wodą intensywnie mieszając, w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy około 10 minut – cały czas mieszając i dolewając wody w razie potrzeby. Fufu powinno mieć konsystencję kopytek połączonych z gęstym puree ziemniaczanym – lekko się ciągnie, ale jest też zwarte. Ciężko opisać jego konsystencję – musicie spróbować sami. Następnie rękami namoczonymi w zimnej wodzie formujemy kulę.

Jak jeść fufu:

Tradycyjny sposób jedzenia tego dania to wspólne jedzenie rękami z jednaj miski – trzeba mieć azbestowe ręce – ale to sposób najprzyjemniejszy. Dla mięczaków pozostaje jedzenie fufu łyżką jednak koniecznie z jednej miski :)

 

zupa afrykańska z Fufu

zupa afrykańska z Fufu

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top