Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka 3.00/5 (60.00%) 4 głos[ów]

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka to pyszna przekąska nie tylko świąteczna. Podpowiadam ja przygotować pyszną, klarowną i delikatną galaretę drobiową. Przede wszystkim mięso warto podgotować przez pięć minut i zmienić wodę w garnku, dzięki temu pozbędziemy się mętnej wody. Ja zawsze gotuję rosół na galaretę z dużą ilością włoszczyzny. Do galaretki można dodać marchew, pietruszkę, jajko i jeśli ktoś lubi zielony groszek.

Galaretka z kurczaka składniki:

3 spore uda z kurczaka (lub inne dowolne części)

włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)

liść laurowy

ziele angielskie

sól i pieprz

żelatyna (zgodnie z przepisem na opakowaniu)

opcjonalnie:

jajko gotowane na twardo

marchewka i groszek

do podania:chrzan, cytryna lub ocet

Galaretka z kurczaka przepis przygotowanie:

Mięso kurczaka umyć i zagotować w niewielkiej ilości wody. Gotować uda około 5 minut – następnie wypłukać, zmienić wodę i zagotować ponownie (ja na tym etapie obieram skórę – dzięki temu galaretka jest mniej tłusta).

Po 30 minutach gotowania dodać ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Gotować do miękkości warzyw i mięsa.

Przyprawić rosół solą, pieprzem (opcjonalnie vegetą). Bulion powinien smakować jak dobry rosół – to kolejny sekret udanej galaretki z kurczaka.

Bulin przelać przez gęste sito do innego naczynia (warto przecedzić rosół kilka razy – galaretka będzie bardziej klarowna). Następnie doprawić żelatyną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Mięso obrać i ułożyć na dnie naczynia, w którym będzie galaretka. Dodać marchewkę, natkę pietruszki – opcjonalnie jajko, groszek i co tam jeszcze lubicie.

Delikatnie zalać bulionem z żelatyną i czekać, aż stężeje.

Podawać z sokiem z cytryny, octem lub chrzanem.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top