Gazpacho

Gazpacho 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Gazpacho przepis

Gazpacho to hiszpański aromatyczny chłodnik na bazie pomidorów i ogórków. Jest lekki i pyszny, a co najważniejsze nie trzeba tu nic gotować – wystarczy 15 minut i możecie rozkoszować się tą letnią, pyszną zupą.

Gazpacho składniki:

6 dojrzałych pomidorów – obranych

2 świeże ogórki – obrane

2 pieczone papryki

2 kromki czerstwego lub suchego chleba

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 szklanki soku pomidorowego lub pół słoika przecieru rozcieńczonego wodą

sól

pieprz

6 łyżek dobrej oliwy

5 łyżek octu z białego wina

Do podania grzanki z chleba i kilka listków bazylii.

Gazpacho przygotowanie:

Wstawić do piekarnika 2 papryki polane oliwą na 180 stopni na około 15 minut – dodanie pieczonej papryki podkreśla smak, można użyć surowej jeśli bardzo się spieszymy ale gorąco polecam wersje z pieczoną papryką. Miksujemy blenderem pomidory, ogórki, jedną cebulę, czosnek, upieczoną paprykę i sok pomidorowy. Warto dodać 2-3 kromki chleba – zagęszczą zupę, ale też dodadzą magicznego smaku – gazpacho z chlebem jest po prostu lepsze. Dodajemy oliwy, soli, pieprzu i octu winnego do smaku. Serwujemy gazpacho z grzankami i liśćmi bazylii. Ten hiszpański chłodnik ma bardzo długą tradycję – jak wiele kultowych potraw wywodzi się z kuchni biedaków. Obecnie tę zupę można kupić w każdym hiszpańskim markecie – jest zapakowana w karton i wygląda jak sok. Gazpacho jest też w hiszpańskich McDonaldsach. W Polsce, aż tak łatwo nie jest – trzeba się trochę namęczyć, ale nie oszukujmy się – znacie łatwiejszą zupę?

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top