Gołąbki przepis
Gołąbki przepis czyli jak zrobić tradycyjne, pyszne i zdrowe gołąbki. Ja zrobiłam dziś tradycyjne gołąbki z młodej kapusty, ale pyszne są też z włoskiej lub zwykłej kapusty. Gołąbki wbrew pozorom to dość łatwe danie – załączam nawet instrukcję obrazkową jak łatwo można je zawinąć. Będzie też anegdota o marchwi w wywarze do gołąbków, która to marchew urosła do rangi sekretu rodzinnego naszych gołąbków. Mianowicie kiedyś moja babcia nie wiedząc co zrobić z jedną marchewką, która jej została – postanowiła pokroić ją w plastry i dorzucić do bulionu, w którym gotowały się gołąbki – od tego czasu a minęło pewnie z 50 lat zawsze dorzucamy jedną marchewkę do gołąbkowego wywaru. Ta przez przypadek wykonana czynność jak wiele słynnych przypadkowych odkryć uczyni gołąbki słodszymi i bardziej aromatycznymi. Nawet jeśli trafi się Wam gorzkawa kapusta marchew babci Zoji ocali Wasze gołąbki. Ja dodaję do gołąbków odrobinę ryżu i gotuję je w aromatycznym bulionie.

gołąbki w bulionie
Gołąbki przepis składniki:
1 kilogram mięsa wieprzowego np. z łopatki
2 małe cebule
1 jajko
pół szklanki suchego ryżu
cała główka młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
Do wywaru:
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
bulion lub woda z kostkami rosołowymi – do gotowania gołąbków
i oczywiście słynna marchew pokrojona w plasterki
kilka liści kapusty na dno garnka, żeby gołąbki właściwe się nie przypaliły.

gołąbki krok po kroku
Gołąbki przepis przygotowanie:
Kapustę – całą główkę gotować około 10 minut – jeśli używacie młodej lub włoskiej kapusty – jeśli starej jakieś pół godziny. Czynność ta potrzebna jest żeby liście zmiękły i dało się z nich formować gołąbki.
Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulką, ryżem, jajkiem oraz solą i pieprzem.
Kapustę ostudzić, ostrym nożem odkroić zgrubiałą część łodygi – dzięki temu łatwo zwiniecie gołąbki.
Uformować kulki z farszu mięsnego, rozłożyć na kapuście i zawinąć – załączam instrukcję zdjęciową.
Na dnie dużego garnka położyć kilka wierzchnich liści z kapusty i na nich układać gołąbki.
Zalać całość bulionem lub bulionem ekspresowym z kostek rosołowych – posmakujcie czy smakuje wyraziście – bulion powinien smakować jak dobrze przyprawiony rosół.
Dodać do bulionu listki laurowe, ziele angielskie i oczywiście marchew.
Gotować około godziny, pilnując czy nie gotują się zbyt mocno.
Ja nie przysmażam gołąbków – bo wolę delikatniejszą, powoli gotowaną wersję. Podaję gołąbki z prostym sosem pomidorowym: odrobina bulionu po gotowaniu gołąbków – jakieś 10 łyżek, przecier pomidorowy, kwaśna śmietana, sól, pieprz i odrobina cukru. Sos przygotujecie w 5 minut – będzie pysznie!

gołąbki z pomidorowym sosem