Golonka pieczona w kapuście kiszonej

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Golonka w kapuście to klasyczne, wspaniałe i delikatne danie. Przygotowanie trwa kilka godzin, ale przez większość czasu goloneczka przebywać może bez opieki – więc raczej się nie napracujecie. Żeby golonka w kapuście była miękka i soczysta trzeba gotować ją co najmniej 3 godziny. Pierwszą godzinę gotujemy golonkę bez dodatków, następnie zbieramy dokładnie szumy i dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy do miękkości – następnie dodajemy kapusty kiszonej. Po około 20 minutach odcedzamy tłusty bulion, a golonkę z kapustą zapiekamy. To danie jest wybitnie smaczne i delikatne.

Golonka pieczona w kapuście kiszonej – składniki

  • 1 spora golonka – minimum 1,5 kg
  • włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka
  • 1 mała cebula – do dodania do bulionu
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie – opcjonalnie vegeta lub kostki rosołowe

Golonka pieczona w kapuście kiszonej – przepis

  1. Golonkę umyć, lekko naciąć skórę i solidnie przyprawić solą. Odstawić co najmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Następnie zalać golonkę zimną wodą i zagotować – zdjąć szumy i gotować godzinę, co jakiś czas oczyszczając bulion z piany.
  3. Dodać do wywaru całą cebulę w łupinie, 4 liście laurowe i ziele angielskie. Gotować powoli 20 minut, następnie dodać obraną włoszczyznę: 2 marchwie, seler, por i korzeń pietruszki.
  4. Gotować goloneczki cierpliwie, na małym ogniu dwie i pół godziny – lub do momentu kiedy mięso zacznie odchodzić od kości. Przyprawić solą, pieprzem, vegetą lub dwiema kostkami rosołowymi.
  5. Dodać do bulionu kilogram kiszonej kapusty – jeśli jest bardzo kwaśna warto ją wypłukać. Gotować wywar jeszcze 20 minut – następnie należy odcedzić tłusty bulion. To co zostanie w garnku czyli przepyszne kąski golonki w kapuście na czele przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.

Miękka, delikatna, soczysta i pełna smaku golonka w kapuście absolutnie zachwyci Wasze podniebienia. To doskonałe danie na sylwestrową kolację lub dzień po:)

4.1/5 - (10 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. gOLONKA W KAPUŚCIE, TO MOJE ULUBIONE DANIE,KIEDY TYLKO ZOBACZĘ JĄ W SKLEPIE, KUPUJĘ 3 ALBO NAWET WIĘCEJ.Z KAPUSTĄ KISZONĄ BEZBŁEDNA.MĄŻ MÓJ POTRAFI ZJEŚĆ JEJ BARDZO DUŻO.A KAPUSTA PRZESACZONA SMAKIEM GOLONECZKI WSPANIAŁA.DAWAJCIE JESZCZE WIĘCEJ DOBRYCH PPRZEPISÓW,WSZYSKIE WYPRÓBUJĘ,LUBIĘ MIĘCHO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *