Guacamole przepis

Guacamole przepis 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Guacamole przepis

Guacamole przepis czyli jak zrobić meksykański sos z awokado, który jest lekko pikantny, kwaśny i nieco słony. Doskonale pasuje do chilli con carne, ale świetny jest też jako dodatek do chipsów, warzyw czy tortilli. Jest zdrowy – zawiera masę witamin i mikroelementów oraz zdrowy tłuszcz z awokado – najbardziej tłustego owocu na świecie. Możecie spokojnie używać tego aromatycznego sosu np. do kanapek. Sekretem udanego guacamole są dojrzałe awokado, które poznacie po łatwo odpadającej szypułce i po tym, że owoce są miękkie. Aby awokado nie ściemniało skropcie je obficie sokiem z cytryny lub limonki.

Guacamole przepis składniki:

2 dojrzałe awokado

1 średnia cebula – drobno posiekana

1 pomidor

1 czerwona chilli bez pestek

sok z połowy limonki

pół pęczka liści kolendry

sól, pieprz

Guacamole przepis przygotowanie:

Posiekać drobno cebulę i chilli (ja pozbywam się pestek z chilli).

Następnie drobno pokroić pomidora – możecie pozbyć się gniazd nasiennych – ale ja je bardzo lubię i postanowiłam ich również użyć.

Obrać awokado, usunąć z niego pestkę i dorzucić do pozostałych składników natychmiast skrapiając sokiem, żeby nie ściemniało.

Rozgnieść wszystkie składniki widelcem lub ręką – ja oczywiście ugniatam całość ręką, żeby obcować ze wszystkimi składnikami.

Oprószyć całość kolendrą. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać chilli i soku z limonki.

Odstawcie guacamole na jakieś 10 minut aż wszystkie składniki się połączą.

Guacamole to cudowna letnia przekąska!

guacamole przepis

guacamole przepis

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top