Guacamole przepis
Guacamole przepis czyli jak zrobić meksykański sos z awokado, który jest lekko pikantny, kwaśny i nieco słony. Doskonale pasuje do chilli con carne, ale świetny jest też jako dodatek do chipsów, warzyw czy tortilli. Jest zdrowy – zawiera masę witamin i mikroelementów oraz zdrowy tłuszcz z awokado – najbardziej tłustego owocu na świecie. Możecie spokojnie używać tego aromatycznego sosu np. do kanapek. Sekretem udanego guacamole są dojrzałe awokado, które poznacie po łatwo odpadającej szypułce i po tym, że owoce są miękkie. Aby awokado nie ściemniało skropcie je obficie sokiem z cytryny lub limonki.
Guacamole przepis składniki:
2 dojrzałe awokado
1 średnia cebula – drobno posiekana
1 pomidor
1 czerwona chilli bez pestek
sok z połowy limonki
pół pęczka liści kolendry
sól, pieprz
Guacamole przepis przygotowanie:
Posiekać drobno cebulę i chilli (ja pozbywam się pestek z chilli).
Następnie drobno pokroić pomidora – możecie pozbyć się gniazd nasiennych – ale ja je bardzo lubię i postanowiłam ich również użyć.
Obrać awokado, usunąć z niego pestkę i dorzucić do pozostałych składników natychmiast skrapiając sokiem, żeby nie ściemniało.
Rozgnieść wszystkie składniki widelcem lub ręką – ja oczywiście ugniatam całość ręką, żeby obcować ze wszystkimi składnikami.
Oprószyć całość kolendrą. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać chilli i soku z limonki.
Odstawcie guacamole na jakieś 10 minut aż wszystkie składniki się połączą.
Guacamole to cudowna letnia przekąska!

guacamole przepis
Pingback: Chilli con carne meksykańskie pikantne danie z mięsa mielonego()
Pingback: Naleśniki z mięsem mielonym w meksykańskim stylu to szalenie smaczne()