Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 3.86/5 (77.14%) 14 głos[ów]

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy w ciemnym, gęstym sosie idealnie pasującym do knedliczków to danie, które najlepiej smakuje w Czechach – ale, że nie zawsze można się do Czech teleportować warto nauczyć się gotować gulasz w domu. Karol okazał się absolutnym mistrzem gulaszu, ach co to był za gulasz:)

Polecam dokupić bułki lub kluski do przygotowania na parze zwane w Czechach knedliczkami – są gotowe po 5 minutach – nie ma nic lepszego do wymazywania sosu z talerza.

Gulasz wołowy składniki:

500-600 gramów wołowiny – najlepszy będzie ciemno czerwony udziec wołowy

jedna cebula

szczypta cukru

ząbek czosnku

papryka suszona – słodka i ostra, razem jedna łyżeczka

2-3 liście laurowe

kminek – najlepiej świeżo zmielony, mała łyżeczka

majeranek i tymianek – szczypta suszonych ziół

pół szklanki wina (białego wytrawnego – dla wydobycia głębi smaku)

szklanka bulionu wołowego – może być z jednej kostki wołowej

opcjonalnie ciemny sos sojowy – dwie łyżki (dodaje słoności i pięknie podkręca kolor)

sól, pieprz, olej do smażenia

 

Gulasz wołowy przepis:

Na patelni należy rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i szczyptą cukru. Cebula musi dobrze się zeszklić i lekko skarmelizować. Na patelnię wrzucamy zmielone ziarna kminku, czerwoną paprykę oraz zioła i lekko smażymy przez 2-3 minuty.

Pokrojone w dużą kostkę mięso smażymy wraz z cebulą i przyprawami. Każdy kawałek mięsa dokładnie obsmażamy z każdej strony, żeby zamknąć pory mięsa w ten sposób wołowina będzie bardziej soczysta i pozostanie lekko różowa w środku.

Mięso zalewamy winem i gotujemy przez 2 minuty i następnie dodajemy bulion wołowy, liście laurowe, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. Sprawdzamy w czasie gotowania czy jest wystarczająca ilość sosu w gulaszu, ewentualnie dolewamy zimnej wody. Gulasz gotujemy do uzyskania miękkiego mięsa.

Na koniec zagęszczamy sos odrobiną mąki wcześniej rozmieszanej w zimnej wodzie i połączonej z gorącym sosem.

gulasz wołowy

gulasz wołowy

Share Button
  • http://Website Robert

    Gulasz wołowy zrobiłem prawie tak samo, ale przed smażeniem mięsa obtoczyłem w mące,a nie na
    koniec. Wyszedł znakomicie. Pachniał obłędnie. Będę robić częściej i zapraszać gości. Aha, ja zrobiłem z kluskami śląskimi kupionymi.

  • Angelika

    Niebo w ustach najlepszy sos zrobiłam z buleczkami PYCHA zrobiłam z kluskami śląskimi odpłyneli to na koniec zrobilam taki sos ze zrazami wołowymi cała rodzina nosi mnie na rękach po to abym robiła go choć raz w tygodniu.

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Dziękujemy :)

  • Ppp

    Wszystko okey ale bym zmienił kolejność najpierw mięso z mąką a potem cebula z przyprawami.

Komentarze

komentarze

Back to Top