Gulasz z indyka

Gulasz z indyka 3.25/5 (65.00%) 12 głos[ów]

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka z warzywami i kaszą jaglaną to delikatne, zdrowe i pyszne danie dla dzieci i nie tylko. Proponuję to danie w kategorii „dla dzieci” ponieważ jest lekkie i bezglutenowe. Dostaję też maile z pytaniami co zdrowego i smacznego można podawać dzieciom. Jestem zwolenniczką dobrej kuchni dla dzieci i dorosłych – to danie jest uniwersalne, możecie odłożyć porcję bez soli i ostrych przypraw osobno, następnie doprawić sobie gulasz jak lubicie – obiad dla całej rodziny gotowy.

Gulasz z indyka składniki:

1/2 piersi z indyka (możecie użyć też uda ale danie będzie bardziej tłuste)

2 marchewki

pół pietruszki

kawałek selera

1 mała cebula

odrobina oliwy

1 ząbek czosnku

lubczyk, natka pietruszki, czerwona słodka papryka, szczypta tymianku

liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej bez soli)

w wersji dla dorosłych: sól, pieprz i co tam jeszcze lubicie :)

Do podania:

kasza jaglana i marchewka z groszkiem

Gulasz z indyka przepis przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć delikatni na oliwie, oleju lub klarowanym maśle.

Cebulę posiekać i smażyć chwilę z indykiem.

Marchew, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, dorzucić do mięsa i zalać bulionem – tak żeby przykrył mięso i warzywa.

Dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Gotować powoli na małym ogniu – od czasu do czasu mieszając – około 40 minut.

Zagęścić gulasz łyżką mąki kukurydzianej rozmieszanej w małej ilości zimnej wody. Pogotować jeszcze 2 minuty – doprawić tymiankiem i słodką papryką.

Jeśli zamierzacie serwować tę potrawę dorosłym gościom – użyjcie jeszcze odrobiny soli i pieprzu.

Polecam ten delikatny gulasz z kaszą jaglaną i dodatkiem marchewki z groszkiem. Nawet niejadki się skuszą:)

Wszystkie piękne talerzyki prezentowane na zdjęciach kupicie w fabryce wafelków: http://www.fabrykawafelkow.pl/

gulasz z indyka

gulasz z indyka

gulasz

gulasz

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top