Gulasz z indyka
Gulasz z indyka z warzywami i kaszą jaglaną to delikatne, zdrowe i pyszne danie dla dzieci i nie tylko. Proponuję to danie w kategorii „dla dzieci” ponieważ jest lekkie i bezglutenowe. Dostaję też maile z pytaniami co zdrowego i smacznego można podawać dzieciom. Jestem zwolenniczką dobrej kuchni dla dzieci i dorosłych – to danie jest uniwersalne, możecie odłożyć porcję bez soli i ostrych przypraw osobno, następnie doprawić sobie gulasz jak lubicie – obiad dla całej rodziny gotowy.
Gulasz z indyka składniki:
1/2 piersi z indyka (możecie użyć też uda ale danie będzie bardziej tłuste)
2 marchewki
pół pietruszki
kawałek selera
1 mała cebula
odrobina oliwy
1 ząbek czosnku
lubczyk, natka pietruszki, czerwona słodka papryka, szczypta tymianku
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej bez soli)
w wersji dla dorosłych: sól, pieprz i co tam jeszcze lubicie
Do podania:
kasza jaglana i marchewka z groszkiem
Gulasz z indyka przepis przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć delikatni na oliwie, oleju lub klarowanym maśle.
Cebulę posiekać i smażyć chwilę z indykiem.
Marchew, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, dorzucić do mięsa i zalać bulionem – tak żeby przykrył mięso i warzywa.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Gotować powoli na małym ogniu – od czasu do czasu mieszając – około 40 minut.
Zagęścić gulasz łyżką mąki kukurydzianej rozmieszanej w małej ilości zimnej wody. Pogotować jeszcze 2 minuty – doprawić tymiankiem i słodką papryką.
Jeśli zamierzacie serwować tę potrawę dorosłym gościom – użyjcie jeszcze odrobiny soli i pieprzu.
Polecam ten delikatny gulasz z kaszą jaglaną i dodatkiem marchewki z groszkiem. Nawet niejadki się skuszą:)
Wszystkie piękne talerzyki prezentowane na zdjęciach kupicie w fabryce wafelków: http://www.fabrykawafelkow.pl/

gulasz z indyka

gulasz