Gunkan

Gunkan 4.67/5 (93.33%) 3 głos[ów]

Gunkan

Gunkan sushi – czyli jak zrobić domowe sushi gunkan. Gunkan jeden z pyszniejszych rodzajów sushi – to małe kieszonki z nori z odrobiną ryżu i tatara z tuńczyka lub łososia. Ryba jest surowa i przyprawiona sosem sojowym i ostrym sosem sriracha. Przepis na ryż do sushi znajdziecie: jak zrobic sushi

Uwielbiam gunkan sushi pomimo dość żmudnego przygotowania – warto. Najtrudniejszym etapem jest zwijanie nori – na sucho bez składników wypełniających i następnie napełnianie rulonu ryżem i tatarem. Użyjcie małej łyżeczki będzie łatwiej.

Gunkan składniki:

ryż do sushi

wasabi

arkusze nori pocięte na kawałki około 10 cm długości na 5 wysokości

tatar z łososia w stylu japońskim:

150 gramów łososia – świeżego, surowego

4 łyżki sosu sojowego kikkoman

pół małej płaskiej łyżeczki sosu sriracha

Gunkan przygotowanie:

Przygotować tatar z łososia: pokroić rybę ostrym nożem w małe kawałki, następnie doprawić sosem sojowym i pikantnym sosem sriracha – do kupienia w delikatesach azjatyckich. Pociąć nożyczkami wodorosty nori w odpowiedniej wielkości prostokąty i uformować z nich walce (posmarować wodą krótszy brzeg i skleić matową stroną nori do wewnątrz)- czyli mini sushi rolki, w których umieścicie płaską łyżeczkę ugotowanego ryżu, odrobinę wasabi i tatar z łososia – tatara nie żałujcie – niech się wylewa z mini rolek.

Gunkany są pikantno – słone, wyraziste i pyszne – ich przygotowanie jest warte kilku źle sklejonych nori i żmudnego napychania. Jeśli narobiłam Wam apetytu na tatar z łososia to przepis na tradycyjny znajdziecie: tatar z łososia

gunkan maki

gunkan maki

 

Share Button
  • Agnieszek

    Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-) . Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

Komentarze

komentarze

Back to Top