Gyoza

Gyoza 3.00/5 (60.00%) 2 głos[ów]

Gyoza

Gyoza przepis na delikatne japońskie pierożki serwowane z sosem sojowym. Przygotowanie jest prostsze niż w przypadku polskich pierogów – mianowicie kupuje się gotowe mrożone ciasto w małych krążkach – dzięki temu cała kuchnia nie jest obsypana mąką, kucharz nie jest wykończony wałkowaniem i wszyscy jedząc są bardziej zadowoleni.

Gyoza składniki:

300 gramów mielonej wieprzowiny

2 ząbki czosnku

mała marchewka (drobno starta)

pół cebuli (drobno posiekanej)

1 jajko

sól, pieprz, sos sojowy, łyżeczka oleju sezamowego

mrożone ciasto na pierożki gyoza lub wonton (50 listków)

Do sosu:

100 ml sosu sojowego

6 łyżek octu ryżowego

kilka kropli oleju sezamowego

odrobina startej marchwi

posiekany szczypior

Gyoza przepis przygotowanie:

Marchew, czosnek, cebulę drobno zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem mielonym na gładką masę.

Mięso z warzywami doprawić solą, pieprzem, olejem sezamowym.

Ciasto na pierogi delikatnie rozmrozić i porozdzielać jego plasterki. Gdy ciasto będzie miękkie (nie będzie się łamało – można zacząć sklejać pierogi). Powinny mieć płaskie dno – ponieważ będą smażone. Polecam spróbować je sklejać jak tradycyjne pierogi z płaskim dnem.

Pierogi smażyć na patelni teflonowej na odrobinie oleju przez 30 sekund, następnie wlać 1/4 szklanki wody na patelnię i przykryć całość pokrywką.

Pierogi są gotowe gdy ich spód jest lekko rumiany, ciasto dogotowane, a mięso miękkie.

Pierogi gyoza serwujemy z sosem sojowym z odrobiną oleju sezamowego i octu ryżowego. Ja dodaję też odrobinę chili, szczypior i trochę tartej marchewki dla koloru.

Uwielbiam te aromatyczne japońskie pierożki.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top