Gyoza
Gyoza przepis na delikatne japońskie pierożki serwowane z sosem sojowym. Przygotowanie jest prostsze niż w przypadku polskich pierogów – mianowicie kupuje się gotowe mrożone ciasto w małych krążkach – dzięki temu cała kuchnia nie jest obsypana mąką, kucharz nie jest wykończony wałkowaniem i wszyscy jedząc są bardziej zadowoleni.
Gyoza składniki:
300 gramów mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
mała marchewka (drobno starta)
pół cebuli (drobno posiekanej)
1 jajko
sól, pieprz, sos sojowy, łyżeczka oleju sezamowego
mrożone ciasto na pierożki gyoza lub wonton (50 listków)
Do sosu:
100 ml sosu sojowego
6 łyżek octu ryżowego
kilka kropli oleju sezamowego
odrobina startej marchwi
posiekany szczypior
Gyoza przepis przygotowanie:
Marchew, czosnek, cebulę drobno zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem mielonym na gładką masę.
Mięso z warzywami doprawić solą, pieprzem, olejem sezamowym.
Ciasto na pierogi delikatnie rozmrozić i porozdzielać jego plasterki. Gdy ciasto będzie miękkie (nie będzie się łamało – można zacząć sklejać pierogi). Powinny mieć płaskie dno – ponieważ będą smażone. Polecam spróbować je sklejać jak tradycyjne pierogi z płaskim dnem.
Pierogi smażyć na patelni teflonowej na odrobinie oleju przez 30 sekund, następnie wlać 1/4 szklanki wody na patelnię i przykryć całość pokrywką.
Pierogi są gotowe gdy ich spód jest lekko rumiany, ciasto dogotowane, a mięso miękkie.
Pierogi gyoza serwujemy z sosem sojowym z odrobiną oleju sezamowego i octu ryżowego. Ja dodaję też odrobinę chili, szczypior i trochę tartej marchewki dla koloru.
Uwielbiam te aromatyczne japońskie pierożki.