Gzik
Gzik przepis na wiosenny twarożek z cebulą, rzodkiewką, szczypiorkiem i opcjonalnie świeżym ogórkiem. Jeśli chcecie twarożek niskokaloryczny, lecz równie smaczny zastąpcie śmietanę jogurtem. Ja używam półtłustego sera i jogurtu naturalnego. Dodaję odrobinę czosnku, który doskonale ożywia smak twarożku. Nie żałuję soli i pieprzu – dzięki tym przyprawom gzik jest aromatyczny.
Gzik składniki:
200 gramów półtłustego twarogu
6 łyżek jogurtu naturalnego lub 3 łyżki śmietany 18%
8 rzodkiewek startych na tarce
pół cebuli lub garść grubego, posiekanego szczypioru
pół ogórka – startego na tarce (oprócz gniazd nasiennych)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Gzik przepis przygotowanie:
Twaróg wymieszać w misce ze śmietaną lub jogurtem. Konsystencja powinna być kremowa.
Cebulę lub szczypior posiekać, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne, następnie ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce.
Spory ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do gziku.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gzik doskonale smakuje z razowym chlebem. Uwielbiam też twarożek w towarzystwie ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych. Do gziku doskonale pasuje dojrzały pomidor.
To doskonałe danie na wiosenne śniadanie, gzik łatwo można zapakować w pojemnik i wziąć do pracy jako pyszną i zdrową przekąskę.
Twaróg dostarcza solidną porcję białka – niezbędnego dla zdrowia i zaspokojenia uczucia głodu na dłuższy czas. Jeśli chcecie dostarczyć sobie dodatkowo dziennej porcji witaminy C koniecznie dodajcie sporo pietruszki.