Gzik

Gzik 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Gzik

Gzik przepis na wiosenny twarożek z cebulą, rzodkiewką, szczypiorkiem i opcjonalnie świeżym ogórkiem. Jeśli chcecie twarożek niskokaloryczny, lecz równie smaczny zastąpcie śmietanę jogurtem. Ja używam półtłustego sera i jogurtu naturalnego. Dodaję odrobinę czosnku, który doskonale ożywia smak twarożku. Nie żałuję soli i pieprzu – dzięki tym przyprawom gzik jest aromatyczny.

Gzik składniki:

200 gramów półtłustego twarogu

6 łyżek jogurtu naturalnego lub 3 łyżki śmietany 18%

8 rzodkiewek startych na tarce

pół cebuli lub garść grubego, posiekanego szczypioru

pół ogórka – startego na tarce (oprócz gniazd nasiennych)

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Gzik przepis przygotowanie:

Twaróg wymieszać w misce ze śmietaną lub jogurtem. Konsystencja powinna być kremowa.

Cebulę lub szczypior posiekać, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne, następnie ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce.

Spory ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do gziku.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gzik doskonale smakuje z razowym chlebem. Uwielbiam też twarożek w towarzystwie ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych. Do gziku doskonale pasuje dojrzały pomidor.

To doskonałe danie na wiosenne śniadanie, gzik łatwo można zapakować w pojemnik i wziąć do pracy jako pyszną i zdrową przekąskę.

Twaróg dostarcza solidną porcję białka – niezbędnego dla zdrowia i zaspokojenia uczucia głodu na dłuższy czas. Jeśli chcecie dostarczyć sobie dodatkowo dziennej porcji witaminy C koniecznie dodajcie sporo pietruszki.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top