Hamburgery przepis

Hamburgery przepis 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Hamburgery przepis

Jak zrobić hamburgery? Nie od dziś wiadomo, że sekretem każdego przyzwoitego hamburgera jest mięso, dobrej jakości wołowina posolona tuż po smażeniu to 99% sukcesu.

Jeśli przygotujecie pyszne dodatki i delikatne bułki jestem pewna, że czynność tę będziecie powtarzali i wkrótce zapomnicie o wątłych kotletach kupionych na mieście.

Hamburger to idealne danie do przygotowania na imprezę – nie dość, że nie znam nikogo kto nie lubi hamburgerów to łączny czas przygotowania zajmie Wam 30 minut. Każdy sam może skomponować sobie idealną bułę i zażyczyć dowolny stopień wysmażenia mięsa.

Hamburgery przepis składniki:

minimum 600 gramów antrykotu wołowego (około 20% tłuszczu) do samodzielnego zmielenia w domu (można też zamówić taką usługę w dobrym sklepie – ale musicie widzieć co wpada do maszynki)

sól, pieprz, papryka słodka i ostra

dodatki do hamburgerów:

sałata, ogórek konserwowy, majonez, kaczup, grillowany boczek, pomidor, karmelizowana cebuladomowe bułki, ser np. cheddar lub inne Wasze ulubione składniki.

Hamburgery przepis:

Mięso wołowe zmielić na średnio-grubych oczkach maszynki.

Doprawić odrobiną pieprzu i czerwonej słodkiej lub pikantnej papryki. Nie solić i nie dodawać jajka!

Z wołowiny uformować kotlety – minimum 150 gramów na osobę. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na maksymalnie rozgrzanej patelni – najlepiej grillowej.

Mięso powinno być w środku różowe i bardzo soczyste. Posolić solidnie z każdej strony już po zdjęciu kotletów z patelni. Oczywiście są ludzie, którzy lubią bardziej wysmażoną wersję – mimo wszystko kotlet musi pozostać soczysty.

W żadnym wypadku nie dogniatajcie kotleta do patelni – tym sposobem pozbędziecie się najcenniejszych soków. Polecam zrobić kotlety trochę większe niż bułka, ponieważ skurczą się podczas smażenia.

W międzyczasie przygotować dodatki, jeśli zamierzacie piec bułki – najlepiej jak będą już lekko przestudzone. Polecam własnoręcznie przygotowaną konfiturę z czerwonej cebuli – jak nic innego komponuje się z soczystymi wołowymi burgerami.

Ja podpiekam przekrojone bułki w piekarniku – kładąc plaster sera na górnej połówce. Bułki powinny lekko zbrązowieć, a ser stopić. Pozostaje już napchanie bułek aromatycznymi dodatkami, sosami i oczywiście królewskim mięsem.

hamburgery przepis

kotlety wołowe do hamburgerów

hamburger

hamburger z karmelizowaną cebulą

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top